SEO’da başlıca iki çalışma alanı vardır. Bunlardan biri site içi SEO, diğeri site dışı SEO’dur. Web sayfasının arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak için yapılacak tüm çalışmaların temelinde site içi SEO vardır. On-page SEO veya iç SEO olarak da bilinen bu çalışmalar sağlam temellere oturtulmazsa diğer çalışmalar başarılı olamaz.
Peki site içi SEO nedir? Bu çalışmalar hangi optimizasyonları kapsar? İç SEO’da başarılı olmak için nelere dikkat etmek gerekir? Bu blogumda sizlerle site içi SEO hakkında bilmeniz gereken belli başlı noktaları paylaşacağım.
Site İçi SEO Kısaca Nedir?
Öncelikle site içi SEO’nun tanımından biraz bahsedeyim. Nitekim “Site içi SEO nedir?” sorusu son yıllarda internet aramalarında sıkça yer almaya başladı. Özellikle SEO’ya yeni başlayanlar bu soruyu sıkça soruyor. Kendi sitelerini SEO için optimize etmek isteyen webmasterlar da iç SEO nedir diye merak ediyor.
Kısaca ifade etmek gerekirse site içi SEO, bir web sitesinde yer alan tüm sayfa ve içerikler ile site tasarımını SEO için uygun hale getirmektir. Başka bir deyişle site içindeki tüm verileri arama motorlarının daha etkin şekilde kullanmasını sağlamaktır.
Bir web sitesinin arama sonuç sayfalarında kaçıncı sırada çıkacağı hiçbir zaman şansa tabi değildir. Eğer öyle olsaydı, SEO alanında hizmet veren bu kadar geniş bir sektör zaten hiç oluşmazdı. İşte, sıralamalarda yüksek başarılara imza atmanın en önemli koşullarından biri site içi SEO hakkında yapmanız gerekenlerdir. Bu konuda göstereceğiniz çaba ve özen, sayfalarınızın görünürlüğünü doğal olarak artıracaktır.
İç SEO tanımından da belli olduğu üzere bu çalışmalar, genel SEO optimizasyonlarının en önemli kısmını oluşturur. Web sitelerde tüm sayfa, içerik ve diğer verilerin optimize edilmesi aynı zamanda da büyük bir titizlik gerektirir.
Son yıllarda Google SEO kriterleri konusunda standartları epeyce yükseltti. Hal böyle olunca bu çalışmalar daha da önemli hale geldi. Bu yüzden hangi alanda hizmet verirse versin tüm web site yöneticileri site içi SEO hakkında daha duyarlı. İç SEO yöntemleri ile doğal arama sonuçlarında daha iyi sonuçlara ulaşmak için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Bu yazıda ben de bu bağlamda faydalı pek çok bilgi, yöntem ve tavsiye paylaşacağım.
Site İçi SEO Ne İşe Yarar?
SEO dünyasına yeni adım atanlar arama motoru optimizasyon uygulamaları bağlamında site içi SEO’nun ne işe yaradığını öğrenmek ister. Farklı sektörlerden SEO alanına ilgi duyan kullanıcılar da iç SEO’nun neye yaradığını merak etmekte. Tabii bu merakın önemli bir nedeni, verecekleri emeğin gerçekten de faydalı olup olmayacağını öğrenmek istemeleridir.
Genel olarak ifade etmek gerekirse on-page SEO iyileştirmelerinde esas amaç, web sayfası ve içeriklerinin kaliteli ve faydalı olduğunu arama motorlarına göstermektir. Bu amaç doğrultusunda iç SEO çalışmaları;
- Arama motorları için SEO optimizasyonlarını sağlam bir temele oturtur,
- Sayfa ve içerikleri ziyaretçiler ve botlar için daha anlaşılır hale getirir,
- Sonuç sayfalarında web sitelerin daha üst sıralarda çıkmasını sağlar,
- Web site ve markaların dijital dünyada görünürlüğünü doğal olarak artırır,
- İnternet reklamlarına ayrılan bütçeden tasarruf imkanı sunar,
- Düşük bütçeli site veya markalara organik trafik artışı yoluyla rekabet avantajı sağlar,
- Sektörün küçük oyuncularına büyüklerle aynı kulvarda yarışma imkanı sunar,
- On-page optimizasyonları sayesinde web sitelerin müşteri potansiyelleri artar,
- Satılan ürün veya verilen hizmetler müşteriler tarafından daha iyi fark edilir,
- Ziyaretçiler ürün veya hizmetleri ilk elden ve en iyi şekilde görüp değerlendirme imkanı kazanır,
- Web site veya uygulamaların sunduğu online deneyimlerde kalite artışı gerçekleşir.
Site İçi SEO’nun Temel Özellikleri Nelerdir?
Arama motoru algoritmaları search sorgularında her zaman popüler sitelere öncelik vermez. Eğer böyle olsaydı popüler siteler sonuç sayfalarında avantajlı hale gelirdi. Oysa faaliyete yeni başlayan bir site bile ilgili aramalarda site içi SEO (on-page SEO) sayesinde popüler sitelerle rekabet şansı elde eder. Aslında site içi SEO hakkında işin güzel taraflarından biri de budur. Nitekim iyi optimize edilmiş bir içerik, popüler sitelerden daha yüksek indeks alabilir. Bu çerçevede iç SEO’nun temel özelliklerini şu şekilde ifade etmek mümkün:
- SEO çalışmalarının en önemli boyutunu oluşturur. Diğer tüm SEO optimizasyon uygulamaları iç SEO’nun attığı temeller üzerinde hayat bulur.
- Bir web sitesinde iç SEO optimizasyonu yapmadan diğer optimizasyonlardan yüksek verim almak mümkün değildir. Bu yüzden iç SEO sıralama kriterleri diğerlerinden daha önemlidir.
- Web site veya uygulamaları arama motorlarıyla her bakımdan uyumlu hale getirmek iç SEO’nun en önemli amacıdır. Özellikle Google arama motoru kriterlerine uygunluğu sağlamak ve artırmak site içi SEO işlemleri arasında geniş bir yer tutar.
- Organik trafiğini artırmak isteyen tüm siteler için en uygun yöntemlerden biridir. Site içi SEO analizi yapan her site eksiklerini kolayca görür. Böylelikle ne tür SEO iyileştirmeleri yapması gerektiğini anlar.
- On-page optimizasyonları sadece arama motoru bot yazılımları için yapılmaz. Bu çalışmalar kapsamında ziyaretçilerin sitede geçirdikleri zamanın daha kaliteli hale gelmesi de sağlanır.
- İç SEO çalışmaları ile sitedeki tüm sayfa başlıkları, meta açıklamaları, görseller ve başka pek çok veri gözden geçirilir. Dolayısıyla bu çalışmaların kapsamı oldukça geniştir. Bu yüzden site içi SEO hakkında yeterince emek sarf etmek gerekir.
- Yüzlerce, hatta binlerce sayfası olan web sitelerde iç SEO optimizasyonları ile rekabet avantajı artar. Bununla birlikte iç SEO yapmak için aceleci olmamak gerekir.
- E-ticaret başta olmak üzere pek çok sektörde web sitelerin site içi SEO hakkında özel birimleri vardır. Bu konuda yeterli insan gücüne sahip olmayan sitelerin ise SEO ajanslarından hizmet almaları faydalıdır.
Site İçi SEO Neden Gereklidir?
Günümüz web dünyasında internet siteleri arasında kıran kırana bir rekabet var. Bu rekabette öne geçmenin en etkili ve ekonomik yöntemlerinden biri şüphesiz ki SEO çalışmalarıdır. Bu çalışmaların ilk ve en önemli aşaması ise on-page SEO’dur.
Web üzerinden ne tür bir yayın yaparsanız yapın, daha geniş kitlelere ulaşmak için öncelikle site içi SEO optimizasyonu yapmanız gerekir. Bu yönüyle SEO dijital pazarlama çalışmalarının da aslında temelini oluşturur. Nitekim site içi SEO önerileri dijital pazarlama alanında maliyet ve rekabet avantajı yaratır. Siz siz olun, web sitenizi daha iyi noktalara taşımak için sayfa içi optimizasyon çalışmalarını kesinlikle hafife almayın.
Site İçi SEO Optimizasyonları Hangi Çalışmaları Kapsar?
Site içi SEO optimizasyonu nedir diye merak edenler bu çalışmaların kapsamını da merak etmekte. Nitekim “Site içi SEO çalışmalarının kapsamı nedir?” sorusu bu bağlamda en popüler aramalardan biri. Özellikle son yıllarda SEO’ya artan ilgiyle birlikte “İç SEO nasıl yapılır?” sorusu internet aramalarında oldukça popüler hale geldi. Çalışmaların farklı alanlara yayılması ise sistematik bilgilere ulaşmayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla elinizin altında olacak iyi bir site içi SEO çalışması rehberi ile tüm konularda verimliliğinizi artırmanız mümkün.
Ben burada bu konuların hepsini her seviyeye uygun şekilde kısaca ele alacağım. Site içi SEO optimizasyonu nasıl yapılır diye merak edenler aşağıdaki başlıkları inceleyerek kendi iş planlarını oluşturabilir. Öncelikle bu başlıkları kısaca şu şekilde ifade edeyim:
- İçerik optimizasyonu,
- Sayfa başlığı ve başlık etiketleri optimizasyonu,
- Anahtar kelime optimizasyonu,
- Meta açıklamaları optimizasyonu,
- URL ve link yapısı optimizasyonu,
- Dahili ve harici link optimizasyonu,
- Görsel optimizasyon,
- Web site teması için mobil optimizasyon,
- Yapısal veri işaretlemeleri optimizasyonu,
- Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX) optimizasyonu.
Şimdi bu başlıkları sizler için kısaca ele alacağım.
İçerik Optimizasyonu
Site içi SEO hakkında dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında içerik optimizasyonu geliyor. Nitekim herhangi bir konuda hazırladığınız SEO makalesi eğer Google’ın istediği kriterleri karşılamıyorsa diğer yöntemlerle fazla trafik çekmesi pek mümkün değildir. Yani SERP’lerde kalıcı başarılara ulaşmanın yolu öncelikle içerik kalitesini artırmaktan geçiyor. Diğer yöntemler bununla birleştiğinde işte o zaman etkili SEO çalışması yapmış olursunuz.
Peki site içi SEO çalışmaları kapsamında içerik optimizasyonu nasıl yapılır? Her şeyden önce, yayınladığınız içerikler ana faaliyet alanınız ve verdiğiniz hizmetlerle doğrudan ilgili olmalı. Başka bir deyişle, sitenize trafik çekmek adına sitenizle ilgisi olmayan konularda içerik yayınlamamalısınız.
Unutmayın ki SEO içerik üretiminde öncelikli amaç, hedef kitleye en kolay ve etkin şekilde ulaşmaktır. Bir diğer amaç ise faaliyet alanınızda uzmanlığınızı Google’a gösterip onu etkilemektir. Bu nedenle yayınladığınız içerikler ana faaliyet alanınız ve verdiğiniz hizmetlerle doğrudan ilgili olmalı. Aksi durumda Google’ın sitenizi anlaması zorlaşır. Uzmanlığınızın açığa çıkmasını engelleyen bu durum, hedeflediğiniz trafik sonuçlarına ulaşmanızı da zorlaştırır.
Site içi SEO hakkında şunu hiçbir zaman unutmayın. Google botları, ilgili aramalarda uzmanlığını üst düzeyde bulduğu siteleri daha üst sıralara taşımak konusunda olağanüstü bir performansa sahiptir.
Bu bağlamda site içi SEO çalışmalarında en önemli unsur nedir diye merak ediyorsanız buna cevap olarak içerik kalitesidir demek mümkün. Çünkü kaliteli içeriklerinizin organik ziyaretçi sayısı daima yüksek olacaktır. İç SEO yöntemleri ile kalitesini artıracağınız her içerik orta ve uzun vadede SEO hedeflerinizi gerçekleştirmenize katkı sağlayacaktır.
İçerik yayınlarınız için günlük veya haftalık periyotları kullanabilirsiniz. Fakat hiçbir içeriği sırf yayınlamış olmak adına yayınlamamalısınız. Kalitesi düşük içeriklerinizi ise ya güncellemeli ya da silmelisiniz. Bu sayede sitenizdeki genel içerik kalite düzeyi doğal olarak artar.
Sayfa Başlığı ve Başlık Etiketleri Optimizasyonu
SEO içerik üretimi alanında en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de sayfa başlığı ve başlık etiketleridir. Nitekim web sitenizde her sayfadaki h1 etiketi sayfanın ana başlığını gösterir. Bu başlık, sitenize gelen ziyaretçilerin sayfada gördükleri ilk başlıktır. Alt başlıklar ise h2, h3, h4 ve diğer başlık etiketleriyle ilerlemelidir. Alt başlıklarınızda örneğin h2 kullanmamışsanız h3 etiketi kullanmamalısınız. Bunlardan farklı olarak bir de SEO başlığı şeklinde ifade ettiğimiz meta title kısmı vardır. Bu ise yazılarınızın arama motoru sonuç sayfalarında görünen üst başlığıdır.
Site içi SEO hakkında şu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Sitenizde h1 etiketleri ile meta title bölümleri aynı olmamalı. Bu iki kısmı olabildiğince farklılaştırmanız gerek. Böylelikle daha iyi bir SEO performansı yakalarsınız. Meta title kaç karakter olmalı diye merak ediyorsanız bu konuda üst sınır 60 karakterdir. Buna boşluklar da dahildir.
SEO makalesi yazma işine yeni adım atanlar h1 etiketi ile meta title arasındaki ilişkiyi kavramakta güçlük çekebiliyor. Google aramalarında üst sıralarda çıkmak aslında bu tür konularda işin püf noktalarını bilmekten geçiyor. Sayfanızda kullanacağınız h1 etiketi, sitenize gelen ziyaretçilerin gördüğü başlıktır. Arama motoru botları için ise yazınız hakkındaki en iyi ipuçları meta title kısmında olmalı. İfadeler aynı olursa botlara yeterli açıklama yapmamış olursunuz.
Kullanıcı aramalarından web sitelere trafik çekmek için ana başlık ve alt başlık seçimi oldukça önemlidir. Bu bağlamda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da başlıklarda anahtar kelimeleri geçirmektir. SEO içerik üretimi alanına yeni adım atanlar çoğu zaman bilgi eksikliği nedeniyle anahtar kelimeleri başlıklarda geçirmeyebiliyor. Bazen de özgünlük adına anahtar kelimeler başlıklarda yer bulmayabiliyor. Oysa her ikisi de site içi SEO hakkında optimize edilmesi gereken konulardır.
Diğer taraftan, sayfa başlığında kullanacağınız anahtar kelimeler birincil anahtar kelimeler olmalı. İkincil ve üçüncül olanlarını diğer alt başlıklarda kullanmalısınız. Tabii bu seçimleri doğru yapmak için iyi bir anahtar kelime planlaması yapmanız şart.
Anahtar Kelime Optimizasyonu
SEO için anahtar kelime planlamasının ayrı bir önemi var. Nitekim anahtar kelime hedeflemesi, arama sorgularından trafik çekmenin olmazsa olmaz koşullarından biridir. Eğer planlamayı iyi yapar ve uygun içerikler üretirseniz arama motorlarını gerçekten de etkin şekilde kullanmış olursunuz. Sayfalarınızda yer vereceğiniz uygun anahtar kelimeler sayesinde;
- Arama motorları sitenizi daha iyi anlar,
- Botlar içeriklerinizi ilgili aramalarda daha kolay bulur,
- Sayfalarınızın ve içeriklerinizin görünürlüğü artar,
- Arama sorgularında daha fazla eşleşme elde edersiniz,
- Hedef kitleye daha kolay ulaşır ve yeni kitleler kazanırsınız.
Site içi SEO optimizasyonu hakkında anahtar kelime optimizasyonu işte bu nedenlerden dolayı son derece önemlidir. Bu bağlamda yapacağınız çalışmalarda şu noktalara özellikle dikkat etmelisiniz:
- Sayfalarınızda belli bir arama hacmine sahip anahtar kelimeler kullanmalısınız. Ve her anahtar kelimeyi kendi bağlamı içinde doğru şekilde kullanmalısınız.
- Hiçbir makalenizi tek bir arama için odaklamamalısınız. İlgili anahtar kelimelere de uygun bağlamlarda yer vermelisiniz.
- Benzer anahtar kelimeler kullanırken ölçüyü kaçırmamalısınız. Gereksiz tekrarlar ve aşırı yoğunluk nedeniyle içeriğiniz spam içerik haline gelir.
- Sitenizde spam içerikler mevcutsa bunları ya optimize etmeli ya da silmelisiniz. Gereksiz ve aşırı kullanacağınız her anahtar kelime sitenize zarar verir. Aynı zamanda da tüm SEO çalışma süreçleri için risk oluşturur. Nitekim site içi SEO hakkında şunu hiçbir zaman unutmayın. Sayfa ve içeriklerinizdeki hataları düzeltmeden diğer çalışmalardan güzel sonuçlar alamazsınız.
- Benzer aramalardan trafik çekmek için farklı kelime öbeklerinden yararlanmalısınız. Bunu yapmak için kullanıcıların ilgili konuda ne tür arama sorguları yaptığını mutlaka incelemelisiniz.
- Anahtar kelimeleri sadece yalın biçimde değil, farklı ulamlar içinde de geçirmelisiniz. Bu sayede içerikleriniz doğal dil sorgularına daha uygun hale gelir. Ki bu nokta, özellikle BERT algoritması için çok önemli. İleride bu konuyu daha geniş ele alacağım.
- Geçirdiğiniz anahtar kelimelerin yoğunluğundan ziyade verdiği bilgilere önem vermelisiniz. Nitekim SEO’da anahtar kelime yoğunluğu artık eskisi kadar önemli değil.
Meta Açıklamaları Optimizasyonu
Description olarak da bilinen meta açıklamaları, SEO’cuların öteden beri en çok önem verdiği konulardan biridir. Ne var ki son yıllarda Google, meta açıklamalarında sitenin verdiği bilgilerle yetinmiyor. Arama sorgularına göre description bölümünü yazının içinden otomatik olarak seçebiliyor. Bu yüzden iç SEO çalışmalarında bu durumu unutmamak lazım. Fakat bu durum, meta açıklamalarının önemini kaybettiği anlamına gelmez. SEO site içi SEO ile sınırlı olmasa da descriptionlar hâlâ önemli.
On-page SEO nasıl yapılır diye merak edenler, descriptionlar için kaç karakterlik açıklamaların gerektiğini öğrenmek ister. Genel olarak baktığımızda, descriptionlar için 120 ile 160 karakter arası tavsiye edilir. Bazı kaynaklarda ise maksimum 155 karakter tavsiyesini görüyoruz. Bu noktada şuna özellikle dikkat etmelisiniz. Bildiğiniz gibi mobilde gösterim alanları sınırlıdır. O yüzden description için karakter sayısı konusunda abartıya kaçmamalısınız. Bu konuda maksimum 140 karakter uygun bir sayıdır.
Maddeler halinde ifade edecek olursam, site içi SEO hakkında bu bağlamda şunlara dikkat etmenizde yarar var:
- Meta açıklamalarınız içeriği en doğru şekilde yansıtmalı ve maksimum 140 karakter olmalı.
- Odak anahtar kelimenin yanı sıra bir veya iki tane anahtar kelime daha içermeli. Ancak daha fazlasını içermemeli.
- Descriptionlarınız her zaman özgün olmalı. Hiçbir açıklamanız bir diğeriyle ne motamot ne de anlamsal yönden benzeşmemeli. Bu kısımda yapacağınız tekrarlar indeks değerlerinize zarar verir.
- Hedef kitlenizi etkileyecek söylemler içermeli. Bu kısımda onları cezbedecek, harekete geçirecek bir mesaj olursa içeriği tıklama istekleri artar.
- Descriptionları daha etkili hale getirmek için ilgili anahtar kelimede en çok sorulan soruları araştırmalısınız. Bu sayede descriptionlar hedef kitle üzerinde daha fazla etki yaratır. Örneğin ilgili aramada fiyat sorgusu çoksa description bölümünde fiyat bilgisi geçirmenizde yarar var.
- Meta descriptionları için hazırladığınız metinler yazınızın herhangi bir bölümüyle benzeşmemeli. Bu bağlamda özellikle ilk paragrafa dikkat etmelisiniz. Nitekim title, description ve ilk paragrafta yapacağınız tekrarlar yazınızın indeks başarısına gölge düşürür.
URL ve Link Yapısı Optimizasyonu
Site içi SEO hakkında dikkat edilmesi gereken konular içinde önemli bir diğer başlık da URL ve link yapısı optimizasyonudur. Nitekim sitenizin URL’si internet üzerinden alacağınız trafiği doğrudan etkiler. Sırf anahtar kelimeyi URL’de kullanmak bile bu bağlamda çok önemlidir. Sitenizdeki tüm linklerin de kurallara uygun olması gerekir. Arama motoru optimizasyonu yaparken bu konulara dikkat etmezseniz taramalarda başarı düzeyiniz düşük kalır.
Arama motoru botları web siteleri tararken linkleri özellikle inceler. İç linkler sayesinde botlar, içeriklerinizi anlamsal ve bağlamsal olarak ilişkilendirir. Böylelikle içeriklerinizin ilgili aramalarda görünürlükleri artar. Dış linkler ise sitenizin web dünyasında tanınmasını sağlar.
İç SEO nedir diye merak edenler SEO için link yapısı nasıl olmalı diye de merak eder. Her şeyden önce kısa URL’ler oluşturmak gerekir. Nitekim sitenize mobilden yüksek trafik çekmek için bu çok önemlidir. Ayrıca URL’lerin anlamlı bir cümle yapısında olması, botların indekslemelerini kolaylaştırır. Bozuk yapıdaki URL’ler arama motorları tarafından filtrelenir. Site içi SEO çalışması kapsamında URL ve link optimizasyonu yapmak için genel olarak şu konulara dikkat etmelisiniz:
- Linkleriniz olabildiğince kısa olmalı. Böylelikle hem mobilde hem de masaüstünde avantaj elde edersiniz.
- URL oluşturmak için anlamlı cümle yapılarını kullanmalısınız. Bu sayede ziyaretçiler ve botlar sayfaları daha kolay anlar.
- İçerik sayfalarınızın URL kısmında odak anahtar kelimeyi mutlaka geçirmelisiniz.
- Sitenizin hiçbir sayfasında bozuk link yapısı olmamalı. Bunun için linklerinizde büyük harf, Türkçe karakter veya boşluk kullanmamalısınız.
- Hiçbir sözcüğü bitişik yazmamalı, araya mutlaka tire işareti koymalısınız. Bitişik sözcüklerden oluşan URL yapıları site içi SEO hakkında düzeltmeniz gereken konulardan biridir.
- Bozuk linkleri bulmak için SEO analiz araçları kullanabilirsiniz. Link taraması yapmak rutin arama motoru optimizasyon çalışmalarınız içinde yer almalı.
- Sayfalarınıza görsel yüklerken dosya adlarına dikkat etmelisiniz. Dosya adlarında büyük harf, Türkçe karakter veya boşluk olmamalı.
- Görsel URL’lerinde anahtar kelimeleri kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Kısa anahtar kelimeleri görsel adı yapıp URL’de geçirmeniz site içi SEO hakkında çok faydalıdır.
Dahili ve Harici Link Optimizasyonu
Tüm web sitelerde dahili ve harici pek çok link vardır. İç SEO optimizasyonu çalışmalarında bunları da optimize etmek gerekir. Nitekim site içi linklemeler, ziyaretçilerinizin oturum başına tıkladıkları sayfa sayısını artırır. Böylelikle hemen çıkma oranının düşmesine yardımcı olur. Ki bu durum hem dijital pazarlama hem de SEO için önemli sonuçlar doğurur.
Dahili linkleri hangi sözcüklere yani anchor textlere verdiğiniz önemlidir. Sözcükler ile linkler arasındaki anlam bağı ne kadar güçlü olursa linklemeler o kadar başarılı olur. Dış linkler için de bu durum geçerli.
Site içi SEO hazırlama konusunda bu bağlamda en önemli noktalardan biri de benzer içerikli sayfa ve link oluşturmamaktır. Söz gelişi, sitenizde “ayakkabı çeşitleri” ifadesini içeren bir link var diyelim. Bu durumda örneğin “ayakkabı modelleri” ifadesini içeren başka bir link olmamalı. Eğer varsa, site içi SEO hakkında dahili link optimizasyonu bağlamında canonical etiketini kullanmanız gerekir. İleride bu konuya başka bir yazıda daha geniş yer vereceğim.
Diğer taraftan, on-page SEO nedir diye merak edenler için harici link optimizasyonundan da kısaca bahsedeyim. Sitenizde gerekli olmadıkça harici link kullanmamalısınız. Verdiğiniz linkler eğer güvenmediğiniz sitelere aitse bu durumda nofollow etiketini kullanmalısınız. Site içi SEO hakkında dahili ve harici link optimizasyonu bağlamında dikkat etmeniz gereken konular ana hatlarıyla şu şekildedir:
- Dahili linklerinizi belli bir plan çerçevesinde oluşturmalı, kelime bakımından tekrara düşmemelisiniz.
- İçeriklerinizde kullandığınız anchor textler ile dahili linkleriniz arasında yakın bir ilişki olmalı. Uzak ilişkili sözcüklere link vermemelisiniz.
- Benzer içerikli sayfalarınız için canonical etiketini kullanmalısınız. Bu sayede arama motorları benzer sayfalardan sadece birini otoriter içerik olarak kabul eder. Böylelikle sadece bu sayfayı indeksler ve trafiği bu sayfaya yönlendirir.
- Herhangi bir nedenle dahili linklerinizde silme yapmış olabilirsiniz. Bu durumda site haritanızı güncellemelisiniz.
- Gerekmedikçe harici link kullanmamalısınız. Domain otoritesi küçük ve içerik kalitesi kötü sitelere link vermemelisiniz.
- Güvenmediğiniz sitelere link vermeniz gerekiyorsa linki nofollow etiketiyle oluşturmalısınız.
Görsel Optimizasyon
Sayfa içi SEO çalışmaları kapsamında görsel optimizasyon da önemli bir diğer konudur. Son yıllarda web sitelerde görsellik daha ön planda. Bu bağlamda web için görsel seçimi ve optimizasyonu giderek önem kazanıyor. Dolayısıyla site içi SEO kullanımı sırasında görselleri de gözden geçirmeniz lazım. Aksi durumda ne yazık ki SEO kullanımı istediğiniz başarı düzeyine ulaşmaz.
Sitenizde yayınladığınız görseller her şeyden önce konularla yakından ilgili olmalı. İçeriği en iyi şekilde yansıtmalı. Bunu yaparken ziyaretçilerin ilgisini çekmeli. Özellikle kapak görselleriniz içerikleri tıklama isteği yaratmalı.
Fakat bununla birlikte fazla yer kaplamamalı. Bu konuda üst sınır 100 KB dolayıdır. Daha da az yer kaplaması için boyutları düşük tutmalısınız. Ayrıca WebP formatını tercih etmenizde de yarar var. Diğer dosya çeşitlerinden örneğin JPG veya PNG’ye oranla WebP formatı çok daha az yer kaplar. Bu sayede artan görsel sayısı ileride hız ve performans sorunlarına yol açmaz.
Site içi SEO hakkında görsel optimizasyon bağlamında şunu da özellikle belirteyim. Belli bir süre sonra tüm web sitelerde görseller hızı ve performansı olumsuz etkilemeye başlar. Böyle bir durum karşısında sitenizin hosting disk kotasını artırmanız sorunu çözmez. Çünkü sorunun kaynağı disk kotası değil, sitenizin sayfa yükleme hızıdır. Ve bu durum mobilde kendisini daha çok belli eder.
Bu tür durumları olabildiğince engellemek için içeriklerinizde gereksiz görsel kullanmaktan kaçınmalısınız. Ancak görsellerin yetersiz olmamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü yetersiz görseller de ziyaretçilerin sitenizi terk etmesine yol açar. Söz gelişi 8-10 KB’lık görselleri mutlaka iyileştirmelisiniz. Bu konuda herhangi bir sınır aslında yoktur. Ancak 40 ile 80 KB arasındaki görsel boyutu web sitelerde görsel optimizasyonu bağlamında uygun bir aralıktır.
Site içi SEO hakkında bu bağlamda bir diğer önemli konu da görsellerin alt metinlerini girmektir. Bu noktada üst sınır 100 karakterdir. Ve tabii alt metinlerde en az bir anahtar kelime kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.
Web Site Teması İçin Mobil Optimizasyon
Site içi SEO projeleri kapsamında web siteyi mobil için optimize etmek de önemli bir diğer başlıktır. Bu konu da aslında site içi SEO çalışmaları ile teknik SEO çalışmalarının kesişim noktalarından biridir. İleride bu konuyu da daha geniş ele alacağım. Ancak bu noktada şu kadarını belirteyim.
Web site temanızın responsive olması SEO hedefleri kapsamında yeterli değildir. Temanızı mobil için ayrıca optimize etmeniz gerekir. Çünkü mobil uyumlu web site temaları da gereksiz özellikler, eklentiler ve yazılımlardan dolayı hız ve performans skorlarında düşüş meydana getirmekte.
Mobil uyumluluğa sahip olmayan siteler mobil araçlarda düzgün şekilde görüntülenemez. Bu da kullanıcı deneyimleri açısından sakınca yaratır. Mobil uyumlu sitelerde ise kullanıcılar siteye mobil cihazlarından erişim yaptıklarında daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşarlar.
Ne var ki sitenizde hız düşüklüğüne yol açan öğeleri mutlaka kaldırmalısınız. Çünkü web site yükleme hızı Google SEO kriterleri arasında son yıllarda daha fazla öne çıktı. On-page SEO check araçları bu bağlamda özel bir duyarlılığa sahip. Nitekim arama motoru sorgularının yarıdan fazlasının mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmesi, mobil sorgularında da web siteler arasındaki rekabeti zorlaştırdı.
Bu bağlamda iyi bir rekabet performansı için temanızın mobil uyumluluğuna büyük önem vermelisiniz. Hız testi ve site açılma hızı konusunda düzenli takipler yaparsanız bu konulardaki değişimleri daha iyi gözlemlersiniz. SEO performansınızı mobilde de artırmak için dilerseniz teknik SEO hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Yapısal Veri İşaretlemeleri Optimizasyonu
On-page SEO yaparken yapısal veri işaretlemelerini kullanmaya da dikkat etmelisiniz. Nitekim web sitelerin yapısal veri çalışmaları da arama motorlarındaki görünürlüğünü önemli ölçüde etkilemekte. Site içi SEO kodları arasında yapısal veri işaretlemeleri nedir diye merak ediyor olabilirsiniz.
Kısaca ifade etmek gerekirse bu işaretlemeler, sitenize gelen ziyaretçilerin göremediği, fakat arama motorlarının gördüğü işaretlerdir. Bunlar sayesinde botlar içeriklerinizi ve görsellerinizi daha iyi anlar. Web sitenizin yazılımsal bakımdan düzgün çalışması için de bu işaretlemeler faydalıdır. Site içi SEO hakkında bu optimizasyon da SEO performansınızı artırır.
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX) Optimizasyonu
Kısa adıyla UX olarak bilinen kullanıcı deneyimi tasarımı son yıllarda web tasarım alanında büyük ilgi görüyor. Site içi SEO analizi kapsamında bu optimizasyona da gereken özeni mutlaka göstermelisiniz. Bu sayede sitenizin SEO iyileştirmeleri konusunda daha güzel skorlara ulaşırsınız.
Kısaca ifade etmek gerekirse kullanıcı deneyimi tasarımı, web sitesine gelen ziyaretçilerin sitede gezinirken güzel şeyler hissetmesini sağlamaktır. Nitekim ziyaretçileriniz sitenizden ne kadar memnun kalırsa o kadar fazla dönüş sağlarlar.
SEO on-page optimization işlerine yabancı olanlar UX optimizasyon ilkeleri konusunda aydınlatıcı bilgilere ulaşmak ister. Aslına bakarsanız, bu konuda pek çok şey söylemek mümkün. Fakat ana konumuzdan uzaklaşmamak için bu noktada genel olarak şunları ifade edeyim:
- UX ilkeleri konusunda başarılı sitelerde içerik ve gezinme öğeleri kullanışlıdır.
- Sitenin tüm tasarım detayları marka konseptiyle uyumlu ve yüksek kalitededir.
- Sitenin genel tasarımı kolay anlaşılabilir ve gözü yormayacak şekildedir.
- Yazılar kolay okunabilir. Cümle yapıları kısa, sayfa tarama imkanı yeterlidir.
- İçeriklerde önemli kısımlar daha belirgindir. Ki bu durum site içi SEO hakkında oldukça faydalıdır.
- İçerikleri yapı ve anlam bakımından daha görünür kılan farklı dosya tipleri mevcuttur. Görsellerin yanı sıra örneğin video dosyaları, hareketli bannerlar ve diğer dosyalarla içerikler çok daha kolay anlaşılabilir.
- Menü yapısında kafa karıştıran sözcükler yoktur. Her seviyeye uygun başlıklar vardır.
- Kategori ağacı düzgün ve işlevseldir. Hiyerarşiyi bozan herhangi bir unsur yoktur.
- Site hızı yüksek, HTTP istekleri minimum düzeydedir.
- Sayfaların tarayıcı ve cihazlara duyarlılığı oldukça yüksektir.
Bu çerçevede site içi SEO hakkında UX tasarım ilkelerinin de önemli olduğunu unutmamalısınız. Nitekim son yıllarda Google, içeriklerde anahtar kelime yoğunluğu yerine kullanıcı deneyimlerini daha fazla önemsiyor. UX tasarım ilkeleri konusunda dilerseniz profesyonel hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
Site İçi SEO Kontrol Listesi Neleri Kapsar?
Web siteniz için yapacağınız site içi SEO çalışmalarında daha iyi sonuçlara ulaşmak için kontrol listesi oluşturmanızda yarar var. Bu listede mutlaka yer alması gereken sorular kısaca şu şekildedir:
- Yayınladığınız içerikler ana faaliyet alanınızla doğrudan ilgili mi?
- İçeriklerinizin kalitesi yeterli mi? Kalitesiz içeriklerinizi optimize ettiniz mi?
- h1 etiketi ile meta title kısmını farklılaştırdınız mı? Title kısmını boşluklar dahil maksimum 60 karakterle sınırladınız mı?
- Meta description bölümü maksimum 140 karakter mi? İçeriğinizi güzel yansıtıyor mu? Odak anahtar kelimenin yanı sıra en az bir anahtar kelime daha içeriyor mu?
- Descriptionda yeterince özgün bir dil kullandınız mı? Açıklamanız kullanıcıları sitenize çekmek için yeterli mi?
- Sayfa başlığınız ve başlık etiketleriniz anlam ve hiyerarşi bakımından uyumlu mu? En çok aranan kelimeleri üst başlıklara yerleştirdiniz mi?
- İlk paragrafta ve başlıklarda anahtar kelimeleri geçirdiniz mi?
- İçeriklerinizde ilgili anahtar kelimeleri ve eş anlamlı kelimeleri farklı bağlamlarda kullandınız mı?
- Verdiğiniz bilgiler doğru ve kullanışlı mı? Gövde metnini ve tüm sayfaları UX tasarım ilkelerine göre optimize ettiniz mi?
- Kullandığınız anahtar kelimelerle her defasında yeni ve faydalı bilgiler verdiniz mi? Yoksa tekrara düşüp spam içerikler mi ürettiniz?
- Linkleriniz yeterince kısa mı? Ziyaretçiler ve botlar tarafından kolayca anlaşılabiliyor mu?
- Bozuk link yapılarını temizlediniz mi? Linklerinizde Türkçe karakter, boşluk veya özel işaret var mı?
- İçerik sayfalarınızdaki URL’ler odak anahtar kelimeyi içeriyor mu?
- Görsel URL’lerinde ve alt metinlerde anahtar kelimeleri kullandınız mı?
- Dahili linklerinizde ve anchor textlerinizde tekrara düştünüz mü?
- Güvenmediğiniz sitelere link vermeniz gerekiyorsa nofollow etiketi kullandınız mı?
- Görselleriniz içeriklerle yakından ilgili mi?
- Sıkıştırma yapmadan kullandığınız herhangi bir görsel var mı? Tüm görsel dosyalarınızı az yer kaplayan WebP formatına dönüştürdünüz mü?
- Site temanızı mobil için uyumlu hale getirdiniz mi? Hız düşüklüğüne yol açan menü ve diğer bileşenlerinizi pasife aldınız mı?