Arama motoru optimizasyonu alanında çalışanlar SERP sonuçlarında site dışı SEO çalışmalarının site içi SEO’dan daha etkili olduğunu genellikle bilir. Ancak bunun nedenlerini ve etkilerini iyi anlamak gerekir. Bu konuda pek çok yanlış kanaat SEO’cular arasında maalesef kabul görüyor. Site içi SEO’yu tamamlamadan sırf off-page SEO ile web sitesinin hit sayısını artıracaklarına inanan SEO uzmanlarının sayısı hiç de az değil. Dolayısıyla site dışı SEO hakkında bilmeniz gerekenler sayesinde bu ve benzeri pek çok yanlışı geride bırakabilirsiniz.
Site Dışı SEO Kısaca Nedir?
Öncelikle site dışı SEO’nun tanımını yapayım. Tek cümleyle ifade etmek gerekirse, web sitesi dışında gerçekleşen ve sitenin arama motoru sonuç sayfalarında görünürlüğünü artıran tüm çalışmalara site dışı SEO çalışmaları diyoruz. Off-page SEO veya dış SEO olarak da bilinen bu çalışmaların merkezinde backlinkler yani geri bağlantılar vardır. Ancak bu çalışmalar bağlantı kurma ve link alma ile sınırlı değildir. Siteyi sıralamalarda yükseltmek için gerçekleştirilen ve çeşitli yöntemlerden oluşan çok kapsamlı çalışmalardır.
SEO konulu içeriklerin hemen hepsinde dış SEO’nun iç SEO’dan daha etkili olduğuna yönelik bazı açıklamalarla karşılaşmak mümkün. Gerçekten de durum bu şekildedir. Ancak bir web sitesi iç SEO’sunu tamamlamadan dış SEO’ya yöneldiğinde hayal kırıklığı yaşar. Ki web dünyası bunun sayısız örnekleriyle doludur.
Site içi SEO ile site dışı SEO arasındaki ilişki binanın temelleri ile çatısı arasındaki ilişkiye benzer. Aklı başında hiç kimse binayı inşa etmeye çatısından başlamaz. Dış SEO için de aynı durum geçerli. Etkili SEO çalışması için önceliğinizi daima iç SEO’ya vermelisiniz. Bu çalışmalarda belli bir aşamaya geldikten sonra sayfa dışı SEO bileşenleri ile organik trafik artışı sağlamanız mümkün. Aksi durumda ne yazık ki boşa vakit kaybetmiş olursunuz. Çünkü temel SEO optimizasyonları içermeyen bir sayfayı sadece off-page SEO ile yükseltmek mümkün değildir.
Site Dışı SEO Ne İşe Yarar?
SEO alanında hizmet verenler site dışı SEO’nun ne işe yaradığını çok iyi anlamak durumunda. Nitekim iyi bir site dışı SEO stratejisi ile web siteler ve dijital markalar daha kısa sürede büyür. Tanınırlıklarını ve güvenilirliklerini artıran off-page SEO optimizasyonları, diğer site veya markalara oranla daha hızlı büyümelerini sağlar. Domain otoritesi yüksek bir siteden gelen kaliteli her geri bağlantı, web siteyi dijital dünyadaki hedeflerine bir adım daha yaklaştırır.
Günümüz dünyasında web siteler ve dijital markalar arasında rekabet düzeyi oldukça yüksek. Bu rekabette öne geçmek isteyen site yöneticileri için SEO stratejileri birçok avantaja sahip. Gerçi siteniz için dış bağlantı oluşturma ve artırma yöntemleri kısa sürede sonuç vermez. Ancak orta ve uzun vadede emin olun başarılarınızı zirveye taşır. Genel olarak ifade edecek olursam site dışı SEO optimizasyonları;
- Arama motoru sonuç sayfalarında web sitenin görünürlüğünü artırır,
- Web siteler ve içerikler arasında botların olumlu değerlendireceği ilişkiler kurar,
- Otoriter sitelerden backlink almak ilgili aramalarda sayfaların daha üst sıralarda çıkmasını sağlar,
- Yönlendirilen etki alanlarının ve IP’lerin sayısı artıkça sitenin domain otoritesi artar,
- Backlink çeşitliliğini artırmak için site veya markayı farklı platformlarda paylaşmak yeni hedef kitlelere ulaştırır,
- Sosyal ağlar ve forumlar üzerinden dijital dünyada web sitesinin veya markanın tanınırlığını ve popülaritesini artırır,
- Etkileyici pazarlama çalışmaları için dijital dünyada yeni olanaklar yaratır,
- Marka oluşturma ve içerik pazarlama çalışmalarını destekler,
- Off-page SEO ile yükselme taktikleri ve yöntemleri ile site veya markanın rekabet avantajı artar,
- Sektörel yayın organlarından gelen geri bağlantılar kullanıcıların siteye ve markaya bakışını olumlu yönde etkiler,
- Dijital PR çalışmalarının bir parçası olarak güvenilirliği pekiştirir,
- Online kanallar üzerinden hizmet veren sektörlerde standartları yükseltir.
Site Dışı SEO’nun Temel Özellikleri Nelerdir?
Genel olarak ifade edecek olursam site dışı SEO çalışmalarının merkezinde backlinkler vardır. Ancak site dışı SEO ile ilgili sıralama faktörleri backlinklerle sınırlı değildir. Bu noktada birçok profesyonel SEO uzmanı bile bazı kolaycılıklara kapılabilmekte. Backlink almak elbette sayfa dışı SEO unsurları arasında kilit önemdedir. Ancak konuyu buraya indirgemek doğru değildir.
Bu tür yüzeysel değerlendirmelerden uzak durmak için site dışı SEO hazırlama konusunda farkındalıklarınızı artırmanız şart. Bunun da yolu dış SEO’nun temel özelliklerini bilmekten geçiyor. Nitekim bu özellikler kısaca şu şekildedir:
- Otoriter domainler ve alakalı içeriklerden gelen referans linkler site dışı SEO’nun temelidir. Ancak bu çalışmalar backlink sayısını artırmaktan ibaret değildir. Rastgele her domainden backlink almak ise hiç değildir.
- İyi bir site dışı SEO stratejisinin temelinde rakiplerin aldığı backlinklerin analizi vardır. Başka bir deyişle backlink alacağınız domainleri belirlemeden önce rakip sitelerin aldıkları backlinkleri incelemelisiniz.
- Rakip siteler en çok hangi bağlantı metinlerinden backlink almışsa bu metinler üzerinde titizlikle çalışmalısınız. Site dışı SEO kullanımı en iyi sonuçları rakiplerin bağlantı metinleriyle aynı ve benzer sözcüklerde alacağınız kaliteli backlinklerle verir.
- Başarılı bir off-page SEO çalışması, profesyonel markalaşma süreçleri ile iç içe ilerler. Doğru adreslerden geri bağlantılar alırsanız markanızın profesyonel bir marka olduğu imajını daha kısa sürede oluşturursunuz. Bu yönüyle site dışı SEO düzenleme, dijital dünyada markaya yönelik güveni pekiştirir.
- Off-page SEO uygulamaları kullanıcı odaklı olduğu için yeniliklere açıktır. Farklı kanallardan gelen ziyaretçi çeşitliliğinizin artması sizi daha yenilikçi yapar.
- Off-page SEO çeşitleri ile büyük arama motorlarında üst sıralarda çıkmak önemli bir başarıdır. Ancak sosyal medya ve diğer platformları da iyi kullanmak gerekir.
- Site dışı SEO geliştirme süreçlerinde farklı kanallardan alacağınız her olumlu geri dönüş markanıza değer katar.
- Web sitesinin başka sitelerden aldığı linklerle beslenmesi, iç SEO düzenlemelerinde dinamizm yaratır. Örneğin kırık linkleri temizleme, içerik kalitesini artırma gibi çalışmalarda farkındalıklar artar.
Site Dışı SEO Neden Gereklidir?
Dış SEO nedir konusunda en merak edilen sorulardan biri de bu çalışmaların neden gerekli olduğudur. Özellikle web dünyasına yeni adım atan siteler bunun cevabını daha çok merak eder. Tabii konunun maddi boyutu da bu merakın önemli bir diğer nedeni. Yani site dışı SEO faktörleri kapsamında yapılacak ödemelerin gerçekten de gerekli olup olmadığı öğrenilmek istenir.
Hiçbir sitenin arama motoru sonuç sayfalarındaki başarıları yalnızca site içi SEO çalışmaları ile gerçekleşmez. Bunları destekleyecek dış SEO çalışmaları olmadan en kaliteli içerikler bile düşük bir görünürlük düzeyinde kalır. Sıralama faktörleri değişse de site dışı SEO hakkında değişmeyen bir şey vardır. O da SEO çalışmalarına etkisinin site içi SEO’dan yüksek olduğudur. Ki bu etki yaklaşık yüzde 60 ile 70 arasındadır.
Hangi sektörde hizmet verirseniz verin, sektörünüzde zirveye çıkmak için site dışı SEO hakkında doğru aksiyonları almanız gerekir. Ayrıca, yükselişin bir anda olmayacağını da unutmamalısınız. Nitekim site dışı SEO optimizasyonu uzun soluklu bir maratona benzer. Aceleyle yapacağınız ve iyi planlanmamış her hamleniz stratejinizin başarısına gölge düşürür.
Sektöründe otoriter sitelerden alacağınız backlinkler bu bağlamda daha faydalıdır. En iyi site dışı SEO stratejileri bu tür sitelerin seçimine dayanır. Bildiğiniz gibi otoriter bir sitenin doğal yollarla başka bir siteye bağlantı vermesi pek mümkün değildir. Bunun için doğal bir neden de pek yoktur. Oysa site dışı SEO çalışmaları ile bu sitelerden alacağınız her backlink sizi hedeflerinize daha kolay ulaştırır.
Diğer taraftan, paravan site veya blog kurarak siz de farklı domainler ile siteniz arasında organik ilişki kurabilirsiniz. Ancak yayınlayacağınız içeriklerin kalitesi bu noktada kritik bir önemde. Site dışı SEO’da sırf backlink almak adına paravan site ve blog kullanmak bazen çok sakıncalı sonuçlar yaratıyor. Nitekim site dışı SEO’nun başarılı olması için backlink kaynaklarını doğru seçmek gerekir. Aksi durumda bu çalışmalar siteye ne yazık ki faydadan çok zarar verir.
Site Dışı SEO Optimizasyonları Hangi Çalışmaları Kapsar?
Off-page SEO nedir diye merak edenler site dışı SEO nasıl yapılır diye de merak eder. Yukarıda kısaca özetlediğim genel bilgilerin ardından site dışı SEO optimizasyonlarını da kısaca özetleyeceğim. Bu çalışmaların kapsamlarını ve içeriklerini iyi anlarsanız siz de web dünyasında daha iyi noktalara gelirsiniz. Kendi başınıza yapmakta güçlük çektiğiniz işler için ise SEO alanından hizmet alabilirsiniz.
Yeterli Sayıda ve Kaliteli Backlink Alma
Yukarıda da belirttiğim gibi backlink sayfa dışı SEO çalışmalarının merkezindeki en önemli kavramdır. Fakat web siteniz için alacağınız her bağlantı aynı değerde değildir. Sektörünüzle ilgili ve domain otoritesi yüksek sitelerden alacağınız bağlantılar sıralamalarda sitenize avantaj sağlar. Sektörünüzün dışında veya içerik kalitesi düşük sayfalardan alacağınız bağlantılar ise sıralamalarınızı olumsuz etkiler.
Bu bağlamda önemli sorulardan biri, web sitesinin kaç tane backlinke ihtiyacı olduğudur. Aslına bakarsanız, bu konuda kesin bir sayı ifade etmek mümkün değildir. Nitekim burada belirleyici olan rakiplerinizin backlink sayısı ve backlinklerin kalitesidir.
Diyelim ki en güçlü rakibiniz domain otoritesi yüksek sitelerden 800 adet backlinke sahip. Bu durumda size lazım olan backlink sayısı en az 800 adettir. Bunları bulmaya çalışırken kaynak sitenin kalitesine, yani domain otoritesine dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Rakip sitenin düşük domain otoritesine sahip sitelerden aldığı backlink sayısı aslında lehinize bir durumdur. Böyle bir durumda kaliteli sitelerden alacağınız daha az sayıda backlinkle rakibinizi geçmeniz mümkün.
Web siteniz için backlink sayınızı artırırken doğal backlinkleri de ihmal etmemelisiniz. Nitekim doğal backlinkler, sayfaların doğal yollarla aldıkları backlinklerdir. Yayınladığınız bir içerik ilgili konuda iyi bir referans değerine sahipse backlinkleri doğal olarak alırsınız. İçeriğiniz gerçekten kaliteliyse, konu hakkında yazı yazanlar bu içeriğe doğal olarak backlink vermek isteyecektir. İşte, off-page SEO kapsamında en çok görmek istediğimiz backlinkler bunlardır.
Ne var ki doğal backlink almak çok uzun bir zaman gerektirir. Bunu telafi etmek için ise satın alınan backlinkler devreye girer. Siteniz için satın alacağınız her backlink, sayfalar arasında bağlantı kurar. Bu bağlantıları botlar bir referans olarak değerlendirir. Bu sayfalardan gelecek trafik ise sitenizin ziyaretçi sayısını artırır.
Bununla birlikte, backlink satışı gerçekleştiren sitelerin birçoğu Google’ın gözünde link çöplüğüdür. Site dışı SEO çalışmaları sırasında bunu aklınızdan hiç çıkarmamalısınız. Domain otoritesi düşük sitelerden hiçbir zaman backlink satın almamalısınız.
Dofollow Backlink Çeşitliliğini Artırma
Site dışı SEO nasıl yapılır diye merak edenlerin bilmesi gereken önemli bir diğer konu da dofollow backlink çeşitliliğini artırmaktır. Bu bağlamda backlink çeşitleri ve özellikleri nelerdir bunları da bilmenizde yarar var. Nitekim tüm backlinkler 4 temel kategoride incelenir. Bunlar dofollow backlinkler, nofollow backlinkler, ücretli backlinkler ve UGC backlinkler şeklindedir.
Dofollow backlinkler, kaynak sitenin hedef siteye referans olduğu bağlantılardır. Site dışı SEO kapsamında bu bağlantılar daha değerlidir. Yetki devri gerçekleştiren bu bağlantılar için “link juice” ifadesi de kullanılır. Nitekim bu ifade, kaynak sitenin otorite ve güvenilirliğini hedef siteye aktardığını anlatır. Varsayılan bağlantı türü aslında dofollow bağlantıdır.
Nofollow backlinkler, kaynak sitenin hedef siteye referans olmadığı bağlantılardır. Bir linkte nofollow etiketinin olması, botların bu linki takip etmemesine yol açar. Bu etiket, kaynak sitenin hedef siteye güvenmediğini veya site hakkında bilgisi olmadığını ifade eder. Site dışı SEO çalışmalarınız kapsamında alacağınız backlinklerin nofollow olmaması gerekir.
Ücretli backlinkler, sponsorlu backlinkler olarak da bilinir. Adından da anlaşıldığı üzere bu bağlantılar belli bir ücret karşılığında sahip olunan bağlantılardır. Bu backlinklerin rel etiketinde “sponsored” ifadesi geçer. Böylelikle botlar bağlantının belli bir ücret karşılığında verilmiş olduğu bilgisine ulaşır.
UGC backlinkler ise kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin linkleridir. UGC açılımı User-Generated Content şeklindedir. Bu linkler bir site yöneticisi tarafından değil, kullanıcılar tarafından oluşturulan linklerdir. Örneğin blog yorumlarından gelen linkler UGC linkleridir. Kullanıcıların oluşturdukları UGC linklerin rel etiketlerinde “ugc” ifadesi yer alır. Çevrimiçi bir dizine geri bağlantı eklediğinizde de yine bu linkleri kullanmış olursunuz.
Backlink çeşitleri arasında site dışı SEO için önemli olan dofollow backlink çeşitleridir. Bu yüzden önceliği bunlara vermelisiniz. Ancak tek kaynaktan dofollow bağlantı almak da doğru değildir. En iyi sayfa dışı SEO stratejisi dofollow backlink çeşitliliğini artırmaya çalışmaktır. Ne kadar fazla kaliteli ve alakalı site bulursanız bu bağlamda o kadar avantaj elde edersiniz.
Konuk Blog Yazarlığı Yapma
Site dışı SEO stratejileri bağlamında etkili bir diğer yöntem de konuk blog yazarlığı yapmaktır. Nitekim alanınızdaki uzmanlık ve yetkinliğinizi göstermek için farklı sitelerde konuk blog yazarlığı yapabilirsiniz. Üstelik yazacağınız her yazıdan sitenize backlink almanıza gerek yok. Bağlantı vermeksizin sırf site ya da marka adınızdan bahsetmeniz bile botların sitenize bakışını olumlu yönde etkileyecektir.
Yukarıda da belirttiğim gibi site dışı SEO uygulamaları backlink merkezlidir. Fakat kesinlikle bunlardan ibaret değildir. İşte bunun en somut örneklerinden biri konuk blog yazarlığıdır. Dış SEO nasıl yapılır diye merak edenler bu tür alternatif yöntemleri de mutlaka değerlendirmeli. Tabii hızlı backlink çalışmalarına oranla bu çalışmaların geri dönüş süresi daha uzundur. Fakat ilerleme süreci daha otoriterdir. Arama motoru optimizasyonu projeleri kapsamında bu yöntemlerin katkısı daha yüksektir.
Diyelim ki turizm odaklı bir siteniz var. Bu durumda gezi bloglarında konuk blog yazarlığı yaparak sitenizin tanıtımını gerçekleştirebilirsiniz. Veya diş hekimisiniz ve kliniğinizi tanıtmak istiyorsunuz diyelim. Bu durumda sağlıkla ilgili bloglarda konuk yazarlık yapabilirsiniz. Bu gibi site dışı SEO projeleri orta ve uzun vadede sitenize güzel dönüşler sağlayacaktır. Tabii domain otoritesi yüksek siteleri seçmeye özellikle dikkat etmelisiniz.
Yayınlayacağınız içerikler temel SEO optimizasyonlarına uygun olursa çok daha başarılı sonuçlar sağlar. Fakat bu konuda bilginiz yoksa sitenin SEO içerik editörleri mutlaka yardımcı olacaktır. Siz yeter ki sektörünüzü ve uzmanlığınızı iyi yansıtan kaliteli bir içerik oluşturun. İçerikte sitenize backlink verseniz de vermeseniz de sırf adını geçirmeniz bile botlar için yeterlidir. Unutmayın ki bağlantılı tanıtımların yanı sıra bağlantısız tanıtımlar da site dışı SEO hakkında stratejilerinizin bir parçası olmalı.
Sektörel Haber ve Blog Sitelerinde Tanıtım Yazıları Yayınlama
Arama motoru algoritmalarının site dışı SEO fikirleri kapsamında önemsediği bir diğer çalışma da tanıtım yazılarıdır. Bu yazılar sitenizi, markanızı, ürünlerinizi, verdiğiniz hizmetleri veya kendinizi tanıtabilir. Her birinin dış SEO’da belli bir faydası mutlaka olacaktır. Nitekim sektörel haber ve blog sitelerinde çıkan tanıtım yazıları konusunda botların özel bir hassasiyeti var. Bunlarda da bağlantı olsun ya da olmasın, domain otoritesi yüksek bir sitede yayınlanmış olması bile botların dikkatini çekmekte.
Dış SEO projelerinde doğru domain seçiminin önemine yukarıda kısaca işaret etmiştim. Bu bağlamda sektörel haber ve blog siteleri en iyi seçimlerden biridir. Örneğin kozmetik alanında faaliyet gösteriyorsanız, tanıtım yazınızın mutlaka kozmetikle ilgili bir blogda çıkması gerekir. Veya sanayi alanında hizmet veriyorsanız, sanayideki gelişmeleri paylaşan bir sektörel haber sitesini tercih etmelisiniz. Off-page SEO şirketleri bu tür seçimlerde çok hassas davranmakta.
Tüm site dışı SEO çalışmaları web sitesi için belli bir referans değerine sahiptir. Fakat burada önemli olan nitelikli referanslarınızın sayısını artırmaktır. Bir backlinki nitelikli hale getiren en önemli unsur domain otoritesidir. Site dışı SEO nedir diye merak edenler bu konuya özellikle dikkat etmeli. Bununla birlikte, domain otoritesi yüksek olsa da alaka düzeyi düşük sitelerden dofollow backlink almak site dışı SEO süreçleri için fayda sağlamaz. Doğru kanallardan alacağınız bağlantılar ise yayınlayacağınız tanıtım yazıları üzerinden trafik çekmenizi de sağlar.
Tanıtım yazılarınızla ilgili olarak şu noktaya da kısaca işaret edeyim. Domain otoritesi ve alaka düzeyi yüksek sitelerden alacağınız backlinklerin daha faydalı olması için içerik kalitesini yüksek tutmalısınız. Bunun için kısa tanıtım yazıları iyi bir seçim değildir. Örneğin 200-300 kelimelik yazılar site dışı SEO örnekleri kapsamında yetersizdir. Oysa 750 ile 1000 kelimelik içerikler daha başarılı sonuçlar sağlar. Site dışı SEO blogları konusunda nitelik elbette sadece kelime sayısıyla ilgili değildir. Ancak kelime sayısı nitelik konusunda önemli bir göstergedir.
Basın Bülteni Gönderimi
Site dışı SEO hazırlama kapsamında kullanışlı bir diğer yöntem de basın bülteni gönderimidir. Nitekim basın bültenleri de hit sayınızı artırmak için elverişli bir yöntemdir. Bülteninizde özellikle pazar ve sektör analizleri mevcutsa bu durumda göreceği ilgi artacaktır. Her konuda olmasa bile geniş kitlelerin dikkatini çekecek konularda basın bültenleri göndermeyi de off-page SEO çalışmalarınız kapsamında mutlaka ele almalısınız.
Bu konuda büyük firmalar elbette ki daha avantajlıdır. Bu firmalarda örneğin üst düzey atamaların her zaman için haber değeri yüksektir. Bu tür haberler internet ortamında yayınlandığında sitelerin doğal ziyaretçi sayıları artıyor. Fakat küçük firmalar da basın bülteni yoluyla web sitesine ziyaretçi çekme imkanına sahip.
Basın bülteni hazırlarken öncelikle konu seçimine dikkat etmelisiniz. Genel kitlenin dikkatini çekecek konulara daima öncelik vermelisiniz. Söz gelişi, satışına yeni başladığınız bir ürün veya hizmet hakkında basın bülteni oluşturdunuz diyelim. Bu durumda bu gelişmenin genel kitle için önemini mutlaka açıkça belirtmelisiniz. Kullanıcıların niçin sizi tercih etmeleri gerektiği hakkında da mantıklı ve haklı nedenler saymalısınız.
Basın bülteni yoluyla siteye ziyaretçi çekmeye çalışırken orijinal ve kaliteli fotoğraflar kullanmaya da dikkat etmelisiniz. Nitekim bu fotoğraflar, bülteninizin ve sitenizin göreceği ilgiyi artıracaktır. Haber medyada yayınlandığı takdirde sırf görsel aramalardan bile sitenize trafik girişi sağlamanız mümkün. Üstelik bu tür yayınlar için fazla bir bütçe ayırmanıza da gerek yok. Eğer gerçekten iyi bir bülten hazırlarsanız hiç ödeme yapmadan da bu yöntemi kullanmanız mümkün.
Pazar Araştırmasına Dayalı Veri Analizleri
Sektöre yeni adım atan firmaların pazar araştırmaları için ellerinde yeterli veri olmuyor. Fakat sektörün büyük oyuncuları için durum farklı. Nitekim ziyaretçi sayısı yüksek olan sitelerin ellerinde faydalı pek çok veri mevcuttur. Şirketlerin özellikle pazarlama departmanları bu tür verileri toplayıp titizlikle analiz eder. Ve bu veriler site dışı SEO content çalışmaları için çok iyi bir malzemedir. Google botları bu çalışmaları emin olun çok iyi değerlendirecektir.
Yaptığınız analizlerin sonuçlarını sitenizin blog sayfasında veya diğer kanallarda belirli aralıklarla yayınlarsanız bunların faydasını mutlaka görürsünüz. Dış SEO’da bu tür çalışmaların getirisi oldukça yüksektir. Bu çalışmalar ayrıca dijital PR çalışmalarınız kapsamında da sitenize ve markanıza prestij kazandırır.
Örneğin, sitenizde 35-40 yaş aralığındaki kadın kullanıcılar en çok hangi ürünleri satın alıyor? 25-30 yaş aralığındaki erkek kullanıcılar hangi ürünlerin yanında başka hangi ürünleri sipariş veriyor? Bu tür sorulara cevap veren veri analizleri yayınladığınızda sitenize yönelik ilgi ve hit sayılarınız doğal olarak artacaktır.
Hangi sektörde olursa olsun bu tür analizler her zaman ilgi görür. Bu yüzden pazar araştırmasına dayalı veri analizleri off-page SEO şirketleri için çok iyi bir malzemedir. Üstelik çalışmalarınız site içi SEO yöntemlerine de uygunsa başarı düzeyi çok daha yüksek noktalara ulaşacaktır. Unutmayın ki içerikleriniz ne kadar fazla kullanıcıya ulaşırsa backlinkler üzerinden o kadar fazla trafik çekme şansınız olur.
Paravan Site veya Blog Kurma
Günümüzde web sitelerin büyük bir bölümünün kendisine ait bir blogu mevcut. Bu bloglar sitenin ihtiyaç duyduğu backlinkleri karşılamasına yardımcı oluyor. Böyle bir blogunuz varsa arama hacmi yüksek konularda kaliteli içerikler yayınlarsanız backlink sayınız kendiliğinden artar. Bunlardan farklı olarak paravan site veya bloglar da günümüz web dünyasının bir gerçeği. Web sitesinin resmi yayın organı olan blog sitesi gibi bunlar da siteye backlink veriyor. Ancak bunu yaparken siteyle bağını gizli tutuyor.
Dünyanın en yaygın içerik yönetim platformlarından biri olan WordPress site dışı SEO çalışmaları kapsamında da çok önemli bir platform. Nitekim WordPress’i kullanarak siteniz için birçok paravan site veya blog oluşturmanız mümkün. Bu yayın organlarının en önemli avantajı, sayfa dışı SEO örnekleri bağlamında doğal backlink sayısını artırmalarıdır. Üstelik bu çalışmalar SEO bütçesi üzerinde yük yaratmaz. Off-page SEO ücretsiz seçenekleri en çok bu siteler sayesinde hayat bulur.
Bu kanallardan alacağınız backlinkler, bunların siteyle doğrudan bağı olmadığı için botların gözünde doğal backlink olarak görünecektir. Yani botlar herhangi bir talep sonucu oluşmadan, karşı tarafın kendi isteğiyle bu bağlantıları verdiğini düşünecektir. Oysa örneğin sektörel haber veya blog sitelerinden alacağınız backlinklerin böyle olmadığını botlar genellikle anlar.
Ne var ki paravan yayın organlarında domain otoritesi ve içerik kalitesi düşerse işler değişir. Bu durumda alacağınız her backlink sayfa dışı SEO faydaları konusunda ters sonuçlar yaratır. Dolayısıyla site dışı SEO çeşitleri içinde eğer paravan site veya blog kullanmak istiyorsanız sayfa kalitesini her zaman yüksek tutmalısınız. Örneğin tekrara dayalı, sıradan ve genel geçer bilgiler içeren blog yazıları yayınlamamalısınız. Bu tür içeriklerden sitenize geri bağlantı vermek sadece rakiplerinize avantaj sağlar.
Makale Paylaşım Platformları
Site dışı SEO çalışmalarınız sırasında yararlanabileceğiniz bir başka kaynak da makale paylaşım platformlarıdır. Bu platformların bir kısmı ücretli, bir kısmı ise ücretsizdir. İster ücretli isterse ücretsiz olsun, bu kanallar üzerinden de sitenize backlink almanız mümkün.
Bu kapsamda Academia.edu platformu ücretsiz platformlara iyi bir örnektir. Off-page SEO ücret konusunda bazen çok masraflı oluyor. Oysa ücretsiz paylaşım platformları bu sorunu aşmanızı sağlamakta. Bu kanallarda blog yazısı formatında yazılar hazırlayıp sitenize backlink verebilirsiniz.
Site dışı SEO kapsamında bağlantıların yanı sıra sitenizden veya markanızdan bahseden bağlantısız tanıtım yazıları da önemlidir. Nitekim dış SEO optimizasyonları sadece linkler üzerinden gerçekleşmez. Link vermeden de sayfanızdan olumlu yönde bahseden tüm tanıtım yazıları ve diğer içerikler bu bağlamda önemlidir. Dolayısıyla PDF ekleme sitelerinde paylaşacağınız bağlantılı veya bağlantısız tüm yazılarınız botların gözünde değerlidir.
Bu noktada şu konuyu da özellikle belirteyim. Web sitelerin önemli bir bölümü normal şartlar altında .edu uzantılı bir siteden doğal backlink alma şansına sahip değildir. Oysa .edu uzantılı domainler backlink kalitesi bakımından daha yüksek bir referans değerine sahiptir. Dolayısıyla Academia.edu platformu web sitelerin bu ihtiyacını da karşılamış oluyor.
Farklı içeriklerden ve ilgili sözcüklerde bu şekilde alacağınız her backlink sıralama sonuçlarınızı olumlu etkileyecektir. Ve tabii eğer imkanınız varsa .gov uzantılı adreslerden de backlink almaya çalışmanızda yarar var. Nitekim .gov uzantılı adreslerden yayını gerçekleşen tanıtım yazıları Google’ın gözünde en güvenilir tanıtım yazılarıdır. Ne var ki bu pek kolay bir iş değildir. Bu yüzden .edu uzantılı adresler ve Academia.edu gibi platformlar site dışı SEO çalışmaları için daha iyi bir alternatiftir.
Dijital Yayın Organlarından Backlink Alma
Dış SEO için farklı alternatifler kapsamında dijital yayın organlarını ve forum sitelerini de değerlendirebilirsiniz. Nitekim dijital yayın organları günümüzde geniş kitlelere ulaşmanın etkili bir yolu haline geldi. Bu bağlamda online gazete ve dergiler de siteniz için backlink çeşitliliği konusunda faydalı olacaktır. Bu kanallarda site veya marka sloganınızla yayınlayacağınız içerikler sitenize güzel bir trafik desteği sağlayabilir. SEO hazırlama çalışmalarında bu tür çeşitlilikler önemlidir. Genel olarak ifade edecek olursam bu kanallar üzerinden referans bağlantı alırken;
- Siteniz ve içeriklerinizle alaka düzeyini olabildiğince yüksek tutmalısınız,
- Tıklama alamayacağınız sitelerden backlink almaya çalışmamalısınız,
- Bağlantı metniniz ile odak anahtar kelime arasındaki uyumu gözetmelisiniz,
- Bağlantı metinlerinde tekrara düşmemeli, hep aynı sözcüklerden link almamalısınız,
- Zaman zaman site adıyla da link almalı, bağlantı metinleri ile site adı linkleri arasındaki dengeyi korumalısınız,
- Trafik çekmek istediğiniz sayfaların SEO optimizasyonlarını sağlamış olmalısınız,
- Ziyaretçilerin site içinde dolaşmalarına imkan sağlamalısınız,
- Sayfaları iç linklerle ve diğer dosya çeşitleriyle zenginleştirmelisiniz.
Sosyal Medya Platformlarından Yararlanma
Günümüz web dünyasının bir diğer gerçekliği de şüphesiz ki sosyal medya platformlarıdır. Özellikle ülkemizde internet kullanımının önemli bir bölümünü bu platformlar oluşturuyor. Özel hayatımızın yanı sıra iş hayatımızda da birçok çalışmayı bu kanallar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla site dışı SEO çalışması kapsamında bu platformları da kullanmalısınız. Erişiminin kolay, maliyetinin düşük, etkilerinin yüksek olması bu kanalları cazip kılıyor.
Aslına bakarsanız, sosyal medya platformlarını da bir tür arama motoru gibi düşünebilirsiniz. Her ne kadar farklı bir çalışma mantığına sahip olsalar da içeriklerinizi geniş kitlelere ulaştırmak için bunları da kullanmanız mümkün. Sayfa dışı SEO oluştur denildiğinde bu platformlar genellikle akla en son gelir. Oysa bunları da stratejilerinizin bir parçası yaparak çalışmalarınızdan daha yüksek verim almanız mümkün. Sadece açık URL bırakma bile bu bağlamda oldukça faydalıdır.
Bilindiği üzere internet kullanıcıları herhangi bir siteyi veya markayı tanımak için genellikle ilk olarak sosyal medya hesaplarını inceler. Bu kanallarda etkin varlık göstermeniz her şeyden önce marka imajınızı ve dijital PR çalışmalarınızı daha güçlü hale getirir. Tabii bu kanalların site dışı SEO önerileri konusunda da avantajları büyük. Gerçi sosyal medyada yapacağınız paylaşımlar arama motorları sonuç sayfaları için bir sıralama faktörü değildir. Ancak tıpkı arama motorları gibi sitenizin görünürlüğünü artırır. Öyle ki basit bir hashtag kullanımı bile daha geniş kitlelere ulaşmanıza katkı sağlar.
Sosyal medya üzerinden site dışı SEO uygulaması yapmak isteyenler hashtag kullanmanın gerçekten de etkili olup olmadığını öğrenmek ister. Bu konuyu kısaca şu şekilde açıklayayım. Aslında önemsizmiş gibi görünen hashtagler de çalışmalarınıza katkı sağlar. Paylaşımlarınıza hashtag eklemek kullanıcıların ana sayfalarına düşmenizi sağlayacağı için site dışı SEO teknikleri kapsamında faydalıdır. Dolayısıyla hem Twitter hem de Instagram’daki paylaşımlarınızı hashtag kullanarak yapabilirsiniz. Bu hashtagleri takip eden kullanıcılar içeriklerinizi farklı bir zamanda da görüp tıklayabilir.
Podcast Yayıncılığı ve Video Çalışmaları
SEO içerik üretimi alanında son yıllarda podcast yayıncılığı ve video çalışmaları daha fazla ilgi görmekte. Bunun en önemli nedeni, arama motoru algoritmalarının sayfa içinde farklı dosya çeşitlerine verdiği değerin artmasıdır. Nitekim bir web sayfasının video dosyalarıyla desteklenmesi sıralamalarda daha iyi sonuçlar almasını sağlıyor.
Podcast yayıncılığı, içinde yaşadığımız dijital çağın bir gerçeği. Kolay erişilebilirliği ve hedef kitleye doğrudan ulaşması bakımından site dışı SEO yöntemleri arasında bunu da kullanmanızda yarar var.
Diğer taraftan, site dışı SEO’da sosyal medya dediğimizde akla daha çok Facebook, Twitter ve Instagram geliyor. Oysa bunlar kadar önemli başka bir platform daha var. Bu platform, hepinizin gayet iyi tanıdığı Youtube platformudur. Dış SEO çalışmalarınız kapsamında Youtube videolarından da yararlanabilirsiniz. Nitekim video paylaşımları da siteniz için backlink almak için güzel bir alternatiftir.
Podcast yayıncılığı ve video çalışmaları kapsamında kaliteli işler yapar, güzel çalışmalara imza atarsanız Youtube ve diğer platformlardan vereceğiniz linkler de site dışı SEO’da güzel dönüşler sağlar. Bu bağlamda;
- Backlink kaynaklarınızı sadece yazılı metinlerle sınırlamayın,
- Sattığınız ürünler veya verdiğiniz hizmetler hakkında ilgi çekici yayınlar yapın,
- Örneğin site çalışanları veya yöneticilerle röportajlar yapabilirsiniz,
- Paydaşlarınız veya destekçilerinizle söyleşiler düzenleyebilirsiniz,
- Çeşitli konularda anketler, yüz yüze veya online mülakatlar gerçekleştirebilirsiniz,
- Sosyal medya fenomenlerinin yayınlarına katılabilir veya onları misafir edebilirsiniz,
- Farklı kanallardaki podcast yayınlarında sitenizden bahsedilmesini sağlayabilirsiniz.
Paylaşım İsteme
Site dışı SEO programı kapsamında yer vermeniz gereken bir diğer yöntem de paylaşım istemektir. Bu bağlamda örneğin blog sayfanızda yayınladığınız içeriklerin farklı siteler tarafından paylaşılmasını isteyebilirsiniz. Sosyal medyada yaptığınız paylaşımların da çalışanlarınız veya arkadaşlarınız tarafından paylaşım kazanması dış SEO’da fayda sağlar. Bu tür çabaları hiçbir zaman küçümsememelisiniz.
Site dışı SEO çalışmaları kapsamında paylaşım isteme, backlink çeşitlerinden manuel backlinklerin artmasını sağlar. İçeriklerinizi paylaşmasını istediğiniz sitelerden alacağınız her backlink bir manuel backlinktir.
Bu kapsamda, farklı siteler veya bloglarla birlikte çalışmalar yapabilirsiniz. Hatta ortak çalışmalarınıza ilişkin farklı içerikler yayınlayabilirsiniz. Yayınladıkları içeriklerde sitenize ve hizmetlerinize deyinebilirler. Hazırladığınız içerikleri kendi sosyal medya hesaplarında paylaşabilirler. Bu tür çalışmaları botlar, sitenin dijital dünyada gördüğü itibarın bir yansıması olarak değerlendirir.
Bununla birlikte, paylaşım isteme konusunda şu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. İstediğiniz paylaşımlara karşılık olarak onlar da sizden paylaşım yapmanızı isteyebilir. Bu durumda karşılıklı link paylaşımı oluşur. Fakat botlar bu durumu sitenin prestijinin bir yansıması olarak değil, takas şeklinde değerlendirir. Ve backlinklerinizi analiz ederken bu durumu bir manipülasyon olarak görür.
Sosyal medya üzerinden isteyeceğiniz UGC bağlantılar için de temkinli olmanızda yarar var. Nitekim bu bağlantılar da site dışı SEO kodları açısından önemlidir. Fakat UGC bağlantıların sayısının fazla olması sıralamaları olumsuz etkiler. Bu yüzden UGC linklerde kesinlikle aşırıya kaçmamalısınız. Bu tür linkleri SEO analiz araçları ile backlink kontrolü kapsamında düzenli olarak kontrol etmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Kullanıcı Yorumları ve Cevaplar
Site dışı SEO çeşitleri arasında faydalı bir diğer yöntem de kullanıcı yorumları için özel alanlar oluşturmaktır. Nitekim kullanıcı yorumları, sitenizin dijital dünyada ilgi gördüğünü gösterir. Ve botların dikkatini çeker. Bu kapsamda sitenizde ürün sayfaları ve blog yazılarının altında yorum alanları oluşturabilirsiniz. Bu sayede sayfalarınızda veya içeriklerinizdeki görüş ve düşünceleri sınama imkanı kazanırsınız. Aynı zamanda da ziyaretçilerinize kendilerini ifade etme imkanı sağlamış olursunuz.
Kullanıcı yorumlarının yanı sıra bu yorumlara vereceğiniz cevaplar da dış SEO bağlamında önemli. Nitekim cevaplarınız kullanıcılarla etkileşim kurduğunuzu gösterir. Bu etkileşim sayesinde sitenizin ve işletmenizin Google nezdinde kalite puanı artar. Yazılarınıza yorum bölümünden gelen sorulara vereceğiniz kısa ve etkili cevaplar, algoritmaların dikkatini mutlaka çekecektir.
Bu yöntemi günümüzde birçok online alışveriş sitesi uygulamakta. Hatta ziyaretçilerden gelen sorulara her defasında özgün ve nitelikli cevaplar veren özel birimleri bile var. Binlerce sayfası olan bu sitelerde bu işlere çok daha titizlikle yaklaşılıyor. Yeterince iyi cevaplar bu siteleri arama motoru sonuç sayfalarına bile taşıyor. Bu bağlamda daha iyi sonuçlar almak için;
- Vereceğiniz cevaplarda olabildiğince kısa ve işe yarar açıklamalar yapın,
- Hiçbir cevapta tekrara düşmeyin, sırf cevap vermiş olmak adına cevap vermeyin,
- Soru gelmişse soruya en net şekilde ve kısa cevap verin,
- Sayfalarınıza link verip yönlendirme yapmaktan kaçının,
- Hiçbir zaman polemikçi bir üslup kullanmayın,
- Şikayetleri dikkatle inceleyin ve uzlaşmacı bir üslup kullanın,
- Eleştirilere, yeni fikir ve düşüncelere açık olun.
Web Sitesini Arama Motorlarına Kaydetme
Site dışı SEO çalışmaları kapsamında dikkat etmeniz gereken konulardan biri de web sitesini arama motorlarına kaydetmektir. Nitekim bu kaydı oluşturmazsanız sitenizin organik aramalarda çıkma ihtimali düşer. Oysa sadece tek seferliğine yapacağınız kayıt işlemi botların sitenize erişmesini kolaylaştırır.
Site dışı SEO kullanmak birçok bakımdan bütünlüklü düşünmeyi gerektirir. Bu bağlamda sitenizi sadece Google’a kaydetmekle yetinmemelisiniz. Kayıt işlemini tüm büyük arama motorları için yapmalısınız. Bu sayede siteniz az da olsa Yandex, Yahoo ve diğer arama motorlarından da trafik çeker. Gerçi bunların kullanım oranları daha düşüktür. Fakat yine de sitenizi arama motoruna kaydetme off-site SEO checklist çalışmanızda mutlaka yer almalı.
Sitenizi eğer faaliyete başladıktan hemen sonra arama motorlarına kaydederseniz tarama işlemleri düzenli şekilde ilerler. Bir web sitesinin arama sorgularından trafik çekebilmesi için botların siteyi düzenli şekilde taraması gerekir. Bunun için site kaydı oluşturmanız lazım. Bu konuda göstereceğiniz ihmal, botların sitenizden haberdar olmamasına yol açar. Dolayısıyla site dışı SEO düzeltme işlerinizin bir parçası olarak bu çalışmayı mutlaka gerçekleştirmelisiniz.
Gerçi siteniz backlink aldıkça botların linkleri takip ederek sitenize ulaşması mümkündür. Ancak sitenizi arama motorlarına kaydederseniz süreç daha hızlı ve kolay ilerler. Aksi durumda ne yazık ki daha fazla emek, zaman ve trafik kaybedersiniz. Bu nedenle web sitesi için arama motoru kaydı oluşturmak sayfa dışı SEO kontrol listesi içinde mutlaka olması gereken bir konudur.
Google Business Profile Kaydı Oluşturma
Site dışı SEO nasıl yapılır diye merak edenlerin bilmesi gereken bir diğer konu da Google Business Profile kaydı oluşturmaktır. Bu da site dışı SEO ayarları içinde önemli bir başlıktır. Nitekim internet üzerinden bir ürün veya hizmet satışı gerçekleştirecekseniz bu platformda kaydınızın mutlaka olması gerekir.
Günümüz dünyasında alışveriş şekilleri eskiye oranla artık çok farklı. Herhangi bir fiziksel temas olmadan dilediğimiz ürün veya hizmeti kolayca satın alabiliyoruz. Dış SEO kapsamında bir başka web sitesinden bağlantı almak elbette çok faydalıdır. Ancak kullanıcılar sitenizi yakından tanımak istediklerinde sitenizle ilgili olarak Google üzerinden mutlaka arama sorgusu yapacaktır. Google Business Profile kaydınız olursa bu sorgularda kullanıcılar daha güzel sonuçlarla karşılaşır. Web siteniz için bağlantı kazanmak bu sayede daha yararlı hale gelir.
Sayfa dışı SEO değişiklikleri kapsamında oluşturacağınız bu kayıt sayesinde haritalarda yer alırsınız. Fiziksel konumunuzu belirtmeniz ve işletmenizi tanıtmanız, ziyaretçi davranışlarını olumlu yönde etkiler. Kullanıcıların güvenini kazandıkça işletmenizin kalite puanı artar. Böylelikle arama sorgularında sitenizin görünürlüğü de artar. Aynı zamanda da sitenizin tekrar ziyaret edilme oranı artar.
Site dışı SEO listesi içinde bu tür geliştirmeler, rakiplerinize karşı sitenizi daha avantajlı hale getirir. Rakipleriniz bunları ihmal etmiş olsa bile siz ihmal etmeyin. Ki bu fırsatları onlar gibi siz de kaçırmayın.
Firma ve Harita Lokasyon Adres Ekleme Siteleri
Dijital dünyada firma ve işletmelerin görünürlüğünü artıran farklı pek çok alternatif mevcut. Bunlar arasında en önemlisi şüphesiz ki Google Business Profile kaydıdır. Ancak imkanlar bununla sınırlı değildir. İnternet üzerinden kolayca bulabileceğiniz firma ve harita lokasyon adres ekleme siteleri de bu bağlamda oldukça faydalıdır. Ücretsiz off-page SEO çözümleri kapsamında bu tür çalışmaları da gerçekleştirmenizde yarar var.
Anti-SEO Analizleri
Site dışı SEO nedir nasıl yapılır diye merak edenlerin bilmesi gereken bir diğer konu da anti-SEO analizleridir. SEO çalışmaları esasen web sitelerin arama motoru sonuç sayfalarındaki görünürlüğünü artırmak için yapılır. Anti-SEO çalışmalarında ise durum tersine döner. Bu çalışmaların amacı, web sitelerin sıra kaybetmesini sağlamaktır. Dolayısıyla rakipleriniz sitenizle ilgili böyle bir çalışma yapmış olabilir.
Sayfa dışı SEO en iyi uygulamaları yapsanız bile anti-SEO saldırıları nedeniyle istediğiniz sonuçları vermeyebilir. Nitekim rakiplerinizin sizi dibe çekmek için SEO ve web imkanlarından yararlanabileceklerini unutmamalısınız. Bu bağlamda site dışı SEO eğitimi alırsanız bu gibi konularda farkındalıklarınız artar.
İleride anti-SEO konusunu başka bir blog yazımda ele alacağım. Bu yüzden burada bunun detaylarına girmeyeceğim. Ancak bu noktada şu kadarını özellikle belirteyim. Sitenize bilginiz dışında gelen backlinkleri ve bağlantı metinlerini mutlaka takip edin. Anti-SEO kapsamında sitelere kalitesiz backlink yollamak ve anahtar kelimelerde spam link oluşturmak en yaygın yöntemlerdir.
Bu bağlamda tabii SEO analiz araçlarını da kullanmayı bilmeniz gerek. Özellikle Semrush bu bağlamda çok faydalı bir SEO analiz programıdır. Bu programı kullanarak sitenize gelen zararlı backlinkleri görmeniz mümkün. Eğer yüksek sayıda kötü amaçlı backlink gönderimi söz konusuysa rakipleriniz bu kelimelerde sitenizi anti-SEO yöntemleri ile geçmeye çalışıyor demektir. Bu durumda doğru aksiyonları alırsanız onları çok daha geride bırakacak işlere imza atabilirsiniz. Zararlı backlinkleri reddetmesi için Google’a iletmeniz de Semrush ile aslında basit bir iş. Bu konuları ileride daha geniş ele alacağım.