SEO çalışmaları için anahtar kelime seçimini iyi yapmak gerekir. Başarılı bir anahtar kelime planlaması SEO hedeflerine daha kısa sürede ulaştırır. Planlamayı daha etkili hale getirmek için anahtar kelimelerin zorluk puanlarına dikkat etmek lazım. Çünkü bir anahtar kelimenin zorluk puanı arttıkça içeriğin ilgili aramalarda üst sıralarda çıkma ihtimali azalır. Aynı zamanda da alması gereken backlink sayısı artar.
Anahtar Kelime Nedir?
Öncelikle biraz anahtar kelimeden bahsedeyim. Web sitesi için içerik yazmak isteyen herkes, belli bir anahtar kelime analizi yapmak durumundadır. İyi seçilmiş anahtar kelimeler içeriğin dijital dünyada görünürlüğünü artırır. Kötü seçimler ise yazının kalitesi ne olursa olsun görünürlüğü olumsuz etkiler. Bu yüzden iyi bir anahtar kelime stratejisi ile içerik üreticileri SEO’da daima avantaj elde eder.
Anahtar kelime kısaca, bir içeriği en iyi şekilde yansıtan kelime veya kelime grubudur. İçeriğin konusu nedir diye sorduğumuzda açıklamayı bu kelimelerle yaparız. Her içerikte birden fazla anahtar kelime olabilir. Ancak içeriğin odağındaki anahtar kelimeye odak anahtar kelime denir.
SEO açısından anahtar kelime, arama motoru sorgularında kullanıcıların en çok tercih ettiği terimleri ifade eder. Bu nedenle SEO makalelerinde bir değil, birden fazla anahtar kelime vardır. Bu kelimeleri anahtar kelime araçları ile özel olarak seçmek gerekir. Bir paragrafta bazen eş anlamlı veya yakın anlamlı birkaç anahtar kelime yer alır. İyi bir SEO içerik üreticisi, anahtar kelimeleri başarılı şekilde kullanarak makalenin farklı aramalardan da hit almasını sağlar.
Herhangi bir konuda arama motorları üzerinden bir şeyler arayan kullanıcılar anahtar kelimeleri kullanarak sorgu gerçekleştirir. Bir web içeriğinde arama sorgularıyla en iyi eşleşme sağlayan anahtar kelimelerin olması içeriğin ilgili sorgularda indeks almasını sağlar. Fakat sayfanın kaçıncı sırada çıkacağı sadece anahtar kelime analizi ile ilgili değildir.
Anahtar kelime zorluk puanı konusuna geçmeden önce bir noktayı özellikle vurgulamak istiyorum. SEO’ya yeni başlayanlar belki bilmiyor olabilir. O yüzden belirtmekte yarar var. SEO’da tüm sıralama faktörleri 200’ün üzerindedir. Ve bir sayfanın ilgili aramalarda ilk sırada veya üst sıralarda çıkması için birçok optimizasyonu yapmış olmak gerekir. Ne var ki, bunları tamamlasanız bile ilgili anahtar kelimeler içerikte geçmiyorsa sayfanın indeks alma ihtimali çok düşüktür.
SEO Açısından Anahtar Kelimelerin Önemi Nedir?
Bir web sitesinin organikte görünürlüğünü artırmanın en etkili yollarından biri anahtar kelime seçimini doğru yapmaktır. Nitekim hazırladığınız bir içeriği kendi kriterlerinize göre çok başarılı bulabilirsiniz. Ancak anahtar kelime seçimini doğru yapmadıysanız içeriğiniz ilgili aramalarda ya hiç çıkmaz, ya da çok alt sıralarda çıkar. Bu yüzden anahtar kelime arama içerik üretiminde merkezi bir rol üstlenir.
Arama sorgularında en iyi eşleşmelerin gerçekleşmesi, içeriğin daima daha fazla hit almasını sağlar. Orta zorlukta kelimeler genellikle daha iyi eşleşmeler sağlar. Tabii zorluk derecesinin yanı sıra arama hacmi de önemlidir. Nitekim Google arama hacmi öğrenme ile anahtar kelime stratejisi geliştirmek SEO hedeflerine ulaşmaya büyük katkı sağlar. Bu çerçevede doğru seçilmiş SEO anahtar kelimeleri;
- İçerik stratejisi ve anahtar kelime planının temelini oluşturur,
- Arama motoru sorgularında daha iyi sıralamalar almayı sağlar,
- Domain otoritesi düşük sitelere büyük rakipler karşısında rekabet avantajı sunar,
- Daha az backlink sayısıyla daha fazla rakibi geçme imkanı yaratır,
- Web sayfasının benzer aramalardan da trafik çekmesini sağlar,
- İçeriğin görünürlüğünü ve aldığı hit sayısını artırır,
- İçerik pazarlama kampanyasında verimliliği yükseltir,
- Marka bilinirliğini ve dolayısıyla ciroyu artırır.
Anahtar Kelime Zorluk Puanı (KD) Kısaca Nedir?
Anahtar kelimelerin SEO açısından önemini kısaca bu şekilde ele aldıktan sonra anahtar kelime zorluk puanı konusuna geçebilirim. Yukarıda da belirttiğim gibi, bir SEO makalesinde birden çok anahtar kelime olabilir. Fakat bir tane odak anahtar kelime vardır. İşte anahtar kelime zorluk puanı bu anahtar kelimede gerçekleşecek sorguda sayfanın üst sıralarda çıkma şansını ifade eder. Üst sıralar derken kastettiğimiz ise daha çok ilk 10 içinde çıkma şansıdır.
Bir anahtar kelimenin zorluk puanı kısaca, bu anahtar kelimede hazırlayacağınız içeriğin arama motoru sonuç sayfalarında ilk 10 içinde çıkmasının zorluk derecesini gösteren önemli bir SEO metriğidir. Anahtar kelime araştırma bağlamında içerik üreticisine önemli bir vizyon kazandırır.
SEO dünyasında anahtar kelime zorluğu kavramını ilk kullanan şirketlerden biri Moz oldu. Bu ifade SEO dünyasına keyword difficulty (KD) şeklinde girdi. Ve daha çok Google arama sonuç sayfaları ile ilişkilendirildi. Yani Moz KD skoru ölçümü aslında Google’ın arama ve sıralama algoritmalarını esas alıyordu. Tabii bir sayfanın Google aramalarında ilk sırada çıkması, Yandex ve diğerlerinde de ilk sırada çıkacağı anlamına gelmiyor. Yine de site için anahtar kelime oluşturma stratejisi genel olarak sıralamalarda avantaj sağlıyor.
Bu ölçümü yapmak için Moz’un nasıl bir yazılım kullandığını bugün bile bilmiyoruz. Fakat benzer yazılımlar zaman içinde farklı SEO firmaları tarafından da kullanılmaya başlandı. Anahtar kelime zorluk puanı belirlemek için halihazırda pek çok araç mevcut. Nitekim anahtar kelime araçları başta backlink sayısı olmak üzere temel SEO metriklerini farklı oranlarda hesaba katıp belli bir sonuca ulaşıyor. Böylelikle ilgili aramada web sayfasının ilk 10’da çıkma şansını değerlendiriyorlar.
Anahtar Kelime Zorluk Puanı Temel Özellikleri Nelerdir?
Bir SEO makalesinde kullanacağınız odak anahtar kelimede organik arama sonuçlarında sıralamaya girmek bazen kolay, bazen zordur. SEO’cuların KD skoru analizi yapması bu bakımdan önemli. Nitekim skor yükseldikçe şansınız düşer. Oysa düşük ve orta skorlarda şansınız çok daha yüksektir. KD skorunun temel özelliklerini bilirseniz bu metrikten daha etkin şekilde yararlanırsınız. Anahtar kelime zorluk puanı en temelde;
- SEO hedefleme stratejileriniz arasında yer vermeniz gereken bir metriktir. Çıkan sonuca göre yeni bir web site SEO çalışması geliştirmeniz gerekir.
- Anahtar kelime rekabet puanlaması hesaplama aracının 0 ile 100 arasında verdiği değerle gerçekleşir.
- Rekabet düzeyi düşük anahtar kelimelerde zorluk skoru 0 veya 0’a yakın bir sayıdır. Bu durumda anahtar kelime seçimi basit ve içerik üretimi daha kolaydır.
- Rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde zorluk puanı 100’e yaklaşır. Bu kelimelerde yüksek indeks almak daha düşük bir ihtimaldir.
- Zorluk skoru 100 olan anahtar kelimelerde üretilen içeriklerin ilk 10’a girmesi için çok fazla backlinke ihtiyaç vardır. Düşük skorlarda ise off-page SEO ve backlink ihtiyacı azalır.
- Ölçüm sonucunda çıkan veriler arama motorları açısından bir anlam teşkil etmez. Fakat SEO içerik üreticilerinin daha verimli ve geri dönüşü yüksek çalışmalar yapmalarına katkı sağlar.
- En kıdemli SEO uzmanları ile en kıdemsiz olanları ortak bir paydada buluşturur. SEO içerik üretiminde deneyimleriniz hangi düzeyde olursa olsun anahtar kelime zorluk puanını mutlaka gözetmelisiniz.
- Bir sayfanın SEO’sunu pekiştirmek için anahtar kelime zorluk puanından doğru şekilde yararlanmak gerekir. Bu bağlamda 20 ile 40 arası ideal bir düzeydir.
- Anahtar kelime zorluk puanı backlink sayısı, domain otoritesi ve diğer değerleri yüksek zorlu rakiplerle mücadelede avantaj sağlar. Bu sitelerle KD değeri yüksek anahtar kelimelerde rekabete girmemek gerekir.
Anahtar Kelime Zorluk Puanı ile Arama Hacmi Aynı Şey midir?
Hayır değildir. Fakat aralarında belli bir ilişki var. Anahtar kelimenin arama hacmi arttıkça bu kelimedeki rekabet artıyor. Bu da ilgili sayfaların site dışı SEO analiz araçları ile takibini ve daha fazla backlinkle desteklenmesini gerektiriyor. Buna bağlı olarak KD skoru yükseliyor. Ancak şunu da unutmamak lazım. Arama hacmi düşük bazı anahtar kelimelerde de KD skoru yüksek olabilir.
Söz konusu olan ticari bir ürünse, arama hacmi düşük olsa bile rekabeti yüksek olabilir. Bu durumda sayfanın aldığı backlink sayısı muhtemelen fazladır. Bu da KD puanını artırır. Başka bir deyişle, arama hacmi yüksek anahtar kelimelerde KD skorunun yüksek olması doğal bir durumdur. Fakat KD skorunun yüksek olması arama hacminin yüksek olduğunu göstermez. Popüler ölçüm araçları kullanırken bu ikisinin aynı şey demek olmadığını unutmamak lazım.
Anahtar kelime zorluk puanı göstergesi ile ilgili aramada sıralamaya girmenin ne kadar kolay veya zor olduğunu anlarsınız. Fakat sırf KD skoru yüksek diye ilgili aramadan yüksek trafik çekebileceğinizi düşünmemelisiniz. Yüksek trafik çekmek için anahtar kelimenin arama hacminin de yüksek olması gerekir.
Bu noktada Google Ads’deki Keyword Planner ile ilgili bir noktaya da kısaca işaret etmek istiyorum. SEM ve SEO anahtar kelime çalışmaları sırasında sıkça kullanılan bu araç, anahtar kelimelerin zorluk puanını değil, rekabet metriğini gösterir. Nitekim bu araç esasen internet reklamlarını planlamak için oluşturulmuştur. Bu yüzden rekabeti esas alır.
Tabii bu durum, rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerin zorluk derecesinin de yüksek olduğunu düşündürür. Oysa yukarıda da işaret ettiğim gibi, arama hacmi düşük anahtar kelimelerde de zorluk skoru yüksek olabilir.
KD Skorunu Etkileyen Parametreler Nelerdir?
Aslında bu konuda birçok parametreden bahsetmek mümkün. Bunlar arasında en önemlisi, sayfanın aldığı backlink sayısıdır. Nitekim anahtar kelime araçları genellikle diğer faktörleri daha az dikkate alır. İlgili aramada ilk 10 içinde yer almak için gerekli backlink sayısına göre hesaplama yapar. Fakat bunun yanı sıra domain otoritesi (domain authority, DA), sayfa otoritesi (page authority, PA) ve içerik kalitesi de anahtar kelime zorluk puanı üzerinde etkilidir.
Anahtar kelime araştırmaları bağlamında en net bilgileri backlink sayısı hakkında söyleyebiliyoruz. Fakat diğer parametreler söz konusu olduğunda bu kadar net konuşmak mümkün olmuyor.
SEO içerik üretimi için odak anahtar kelime araştırması yaparken mesela şöyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. İlk sırada çıkan sayfalar forum sitesi, sözlük veya sosyal ağlara ait olabilir. Bu durumda linki tıklayıp sayfaya bakmanızı tavsiye ederim. İçerik kalitesi düşükse backlink sayısı fazla olsa bile yazınızın yüksek indeks alması mümkün. Eğer adwords kelime aracı kullanıyorsanız bunlara mutlaka dikkat edin.
DA ve PA’nın KD Üzerindeki Etkisi Nedir?
Bu noktada domain otoritesi (DA) ve sayfa otoritesinin (PA) anahtar kelime zorluk puanı üzerindeki etkisine de kısaca temas edeyim. Bu iki kavram özellikle SEO’ya yeni başlayanlar için biraz karışık gelebilir. Daha önce hiç SEO içerik üretimi yapmayanlar başlangıçta bu kavramları biraz karışık bulur. Aslında bunlar hiç de karışık değildir. Nitekim sayfa otoritesi sitenin değil, sadece ilgili sayfanın kalite puanıdır. Domain otoritesi ise adından da belli olduğu üzere domaini kalite açısından değerlendirir.
Peki DA ile PA arasındaki ilişki nedir? Kısaca ifade edeyim. SERP’lerde sitelerden ziyade sayfalar daha önemlidir. Çünkü domain otoritesi düşük bir sitede PA yani aslında sayfa kalitesi yüksek olabilir. Veya otoriter yani kaliteli siteler de zaman zaman kalitesiz içerikler yayınlayabilir. Bu tür durumlarda DA değeri yüksek olsa bile PA düşük çıkar. Bunun içindir ki arama motoru algoritmaları DA ve PA değerini ayırarak domainleri ve sayfaları ayrı ayrı inceler.
Diyelim ki anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması için SEO analiz araçlarından sayfaları incelediniz. Üst sıralardaki sayfaların PA değeri düşükse, yazınızın sırf site içi SEO hazırlama yöntemleri ile üst sıralarda indeks alma şansı yüksektir. Unutmayın ki Google için içeriğin kalitesi aldığı backlinklerin sayısından ve domain otoritesinden bazen çok daha önemlidir.
Tabii bu durum, anahtar kelime zorluk puanı hesaplarını biraz şüpheli hale getirir. Evet, durum tam olarak budur. Çünkü gerçekten de anahtar kelime zorluğu algoritması içerik kalitelerini genellikle aynı düzeyde kabul eder. Bu yüzden DA ve PA değerlerini backlink sayısından daha düşük oranda dikkate alır. Dolayısıyla PA değeri düşük bir sayfayı KD skoru yani backlink sayısı yüksek olsa bile geçmeniz bazen çok kolay olabilir.
Anahtar Kelime Zorluk Puanı Nasıl Hesaplanır?
SEO analiz araçlarının anahtar kelime zorluk puanını nasıl hesapladıkları tam olarak bilinmemekte. Bu araçlar tıpkı arama motoru botları gibi sayfaları farklı kriterlere göre analiz ediyor. Bu kriterler içinde daha çok backlink sayısını esas alıyorlar. Ancak DA, PA, içerik kalitesi ve diğer konuları nasıl değerlendirdiklerini tam olarak bilmiyoruz. Bu konuda açıklama yapmayan yetkililer, kullandıkları değerlendirme ve ölçüm sistematiğinin taklit edilmesini istememekte.
SEO çalışmalarına yön veren ücretli veya ücretsiz birçok analiz aracı var. Ve bu araçlar yeni hedef kitlelere ulaşmak için firmaların elindeki en önemli araçlar konumunda. Hesaplama araçlarının nasıl çalıştığını açıklamaları, yeni yazılımlar nedeniyle pazar kaybetmelerine yol açabilir.
Şurası kesin bir gerçek ki SERP’lerdeki sıralamalarda off-page SEO çalışmaları on-page SEO’dan daha etkili. Başka bir deyişle, içerik kalitesi hemen hemen aynı olan iki yazıdan daha çok backlink alanı sıralamalarda üstte çıkar. Bu bakımdan hesaplama araçlarının elindeki en önemli ipucu aslında sayfanın aldığı backlink sayısıdır. Hatta anahtar kelime kullanımı bazen kötü olsa bile backlink sayısı yüksekse zorluk skoru yüksek çıkar.
Bununla birlikte, KD hesaplaması yaparken backlinklerin kalitesini, hangi domainlerden geldiğini, bu domainlerin otoritesini ve diğer parametreleri nasıl değerlendirdiklerini bilmiyoruz. Bu yönüyle bu araçlar adwords kelime aracı kadar kesin sonuçlar vermiyor. Fakat yine de hangi araç olursa olsun anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması yapılırken;
- 0 ile 100 arasında değişen puanlar kullanılır,
- Zorluk derecesi en düşük anahtar kelimelerin puanı 0’dır,
- En yüksek zorluk derecesi 100 puanına sahiptir,
- Sayfanın aldığı backlink sayısı arttıkça KD skoru artar,
- Web sitesinin domain otoritesi arttıkça anahtar kelimelerde KD skoru artar,
- Farklı ölçüm araçlarında KD skoru farklı çıkabilir,
- Anahtar kelime zorluğunu ölçmek için tek bir araç kullanmamak gerekir,
- Ölçüm sonuçları genellikle birbirine yakın olsa da bazen aradaki makas genişler.
KEI Nedir? SEO Anahtar Kelime Stratejilerinde Ne İşe Yarar?
Anahtar kelime zorluk puanı ile ilgili olarak bu bağlamda bir kavrama daha kısaca işaret etmek istiyorum. Bazı kaynaklarda anahtar kelime etkililik indeksi (keyword effectiveness index, KEI) diye bir ifadeyle karşılaşabilirsiniz. KEI nedir diye merak ediyorsanız bu kavram kısaca, arama hacmi ile zorluk puanı arasındaki dengeyi anlatır. Bu denge sayesinde site dışı SEO oluşturma stratejilerinde verimlilik artar.
SEO’da bazı durumlarda arama hacmi, zorluk puanından daha önemlidir. Bazı durumlarda ise arama hacmi düşük olsa bile zorluk puanına bakmak gerekir. Bu tür durumlarda KEI hesaplama araçları anahtar kelime seçiminde denge sağlar.
KEI hesabının farklı türleri olsa da temel mantığı şu şekildedir. Arama hacmi, anahtar kelime zorluk puanına bölünür. Bu hesaba göre KEI değerinin artması, en düşük rekabette en iyi sıralama ihtimalini artırır. Bunu da aklınızda bulundurmanızda yarar var. Anahtar kelime arama hacmi her zaman için daha kesin bir metriktir. Ama bazen daha az önemli olabilir. Anahtar kelime zorluk puanı ise değişken bir metriktir. KEI hesabı sayesinde bu değişkeni daha faydalı şekilde kullanmak mümkün.
Anahtar kelime stratejisi oluştururken arama hacmi ile zorluk puanı arasında ikilemde kalırsanız KEI puanı yüksek sözcükleri seçebilirsiniz. SEO’ya yeni başlayanlar için anahtar kelimenin zorluk puanı hesaplaması bu şekilde daha verimli hale gelir. Böylelikle site içi SEO çalışmalarınız daha etkili sonuçlar doğurur.
Anahtar Kelime Zorluk Puanı SEO’yu Nasıl Etkiler?
Şunu açıkça belirtmek lazım. Arama motoru algoritmaları açısından baktığımızda anahtar kelime zorluk puanı aslında hiçbir şey ifade etmiyor. Yani algoritmalar bu puana bakarak indeksleme yapmıyor. Anahtar kelime zorluk puanı hesaplamasında esas amaç, ilgili anahtar kelimede SEO makalesi yazacak olanlara belli bir yönlendirme yapmak.
Zorluk puanı yüksek keywordler kullanırsanız SEO hedeflerinize ulaşmanız zorlaşır. Orta ve düşük zorluk derecesine sahip keywordler ise içeriğinizi üst sıralara sokar. Arama hacimleri de yüksekse siteye güzel bir trafik çekersiniz.
Web siteniz için SEO içerik üretimi yapıyorsanız başlangıçta backlink bulma imkanlarınız sınırlı olacaktır. Anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması bu tür durumlarda en çok kullanacağınız SEO analiz araçlarından biridir. Nitekim anahtar kelime araştırma aracı kullanıp orta seviyedeki kelimeleri bulursanız backlink ihtiyacınız epeyce düşer. Basit seviyede gerekli backlink sayısı 2-3’e, hatta 0’a iner. Bu aracı kullanmayı ihmal etmeniz durumunda emeklerinizin karşılını almanız daha zor ve masraflı olur.
SEO’da arama sonuçlarını iyileştirmek isteyen web sitelerin düşük zorluk puanıyla işe başlamaları doğru bir stratejidir. Bu sayede TOP 1, 3 ve 10’daki anahtar kelime sayıları artar. Bu yükseliş, domain otoritesini de zaman içinde yükseltir. Böylelikle zorluk puanı yüksek anahtar kelimelerde de başarı düzeyi artar. Fakat sitenizin domain otoritesi yüksekse ve backlink imkanlarınız genişse KD skorunu dikkate almanız gerekmez. Nitekim SEO’da bazı durumlarda anahtar kelime zorluk puanını dikkate almadan da çalışma yapmak mümkün. Örneğin;
- Domain otoritesi yüksek (70 ve üzeri) bir web siteniz varsa,
- İçeriği çeşitli ve güçlü backlink kaynakları ile destekleyecekseniz,
- Trafik çekmek için değil de dahili link vermek veya siteye gelen ziyaretçilerinizin beğenisine sunmak için yayınlayacaksanız KD skoruna dikkat etmeniz gerekmez.
KD Skorunu Gösteren Ücretsiz Araçlar Hangileridir?
Anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması hakkında en merak edilen konulardan biri de hangi araçların kullanılabileceğidir. Tabii hangilerinin ücretli, hangilerinin ücretsiz olduğu da merak konusudur. Nitekim anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması için kullanılabilecek araçların bir kısmı ücretlidir. Bir kısmı ise ücretsizdir. Üstelik ücretli araçlar arasında bu hizmeti ücretsiz verenler de vardır. Örneğin Ahrefs ücretli bir SEO analiz aracıdır. Fakat anahtar kelime zorluk puanı hesabını ücretsiz olarak gerçekleştirir.
Ücretli araçlar söz konusu olduğunda bu araçların deneme sürümlerini kullanarak da ücretsiz anahtar kelime zorluk puanı hesaplaması yapmanız mümkün. Bu durumda sistem sizden kayıt için önce kredi kartı bilgilerinizi ister. Fakat deneme süresi dolmadan üyeliğinizi iptal etmeniz durumunda ödeme yapmış olmazsınız. Bu durumda ücretli araçları da aslında ücretsiz araç gibi kullanmak mümkün.
Eğer amatör bir webmastersanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Profesyonel webmasterlar ve SEO uzmanları ise genellikle bir veya birkaç ücretli araç kullandıkları için bu hesaplamayı kendi araçlarından yapabilmekte. Bana soracak olursanız, ben ücretsiz araçlardan Ahrefs anahtar kelime zorluk puanı hesaplama aracını tavsiye ederim. Ücretli araçlar arasında ise benim tercihim Semrush’tan yana.