SEO dünyasına yeni adım atanların öğrenmesi gereken ilk konuların başında “SEO nedir?” sorusu gelmekte. Aslına bakarsanız, SEO’nun tanımı oldukça basittir. Ancak bu tanımı içselleştirmek kolay değildir. Üstelik SEO altyapısı hakkında bilgi ve farkındalıkları canlı tutmak gerekir. Çünkü SEO dünyası gerçekten de dinamik bir dünya. Doğru sandığınız bilgiler kısa sürede işlevsiz hale gelebiliyor. Oysa doğru bilgilerle online kanalları daha etkili şekilde kullanabilirsiniz. Dijital pazarlama çalışmalarınızda daha yüksek başarılar elde edebilirsiniz.
SEO Kısaca Nedir?
Bu alana yeni adım atıyorsanız ilk olarak SEO ifadesinin bir kısaltma olduğunu bilmelisiniz. Nitekim SEO İngilizce Search Engine Optimization ifadesinin kısaltmasından oluşmakta. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu anlamına geliyor. SEO nedir diye merak ediyorsanız özellikle optimizasyon kavramını çok iyi anlamanız gerekmekte.
İyi planlanmış SEO çalışmaları sayesinde web site veya uygulamaların arama motorlarındaki görünürlük performansları artar. Organik arama sıralamalarını iyileştiren bu çalışmalar, işletmelere veya markalara dijital dünyada öne çıkma fırsatı sunar. Aynı zamanda da kullanıcıların yaşadığı online deneyimleri daha kaliteli hale getirir.
Bu bakımdan SEO çalışmaları aslında web site veya uygulamalar için anahtar kelime stratejisi geliştirmekten ibaret değildir. Gerçi SEO nedir ve ne işe yarar konusu daha çok bu bağlamda gündeme gelir. Ancak konu aslında bununla sınırlı değildir. İyi bir anahtar kelime stratejiniz varsa SEO’da güzel başarılar elde edersiniz. Fakat örneğin SEO uyumlu içerik nedir bilmezseniz stratejiniz yetersiz kalır. Veya sitenizin teknik altyapısı diyelim ki kötü. Bu durumda en kaliteli içerikleriniz bile sıralamalarda istediğiniz sonuçları alamaz.
SEO açılımı nedir konusunda öğrendiğiniz bilgilerle işi basite almamalısınız. Nitekim SEO nedir kısaca derseniz, Google’ı (ve diğer arama motorlarını) sitenizin arama yapmaya değer ve kullanıcılar için faydalı olduğuna ikna etmek için hiç bitmeyen bir ikna sürecidir diyebilirim. En genel tanımıyla SEO, bir web sitesinin arama motorlarının organik arama sonuçlarındaki görünürlüğünü artırmak için yapılan tüm çalışmaları ifade eder.
Bu çerçevede SEO kavramı doğal olarak iki şey üzerinde düşünmemizi gerektirir. Bunlardan ilki arama motorudur. Web sitesinin veya uygulamanın dijital dünyada görünürlüğünü artırmasını sağlayan en önemli araçlar arama motorlarıdır. İkincisi ise optimizasyon kavramıdır. İyi optimize edilmiş site ve içerikler sayesinde hedeflere ulaşmak kolaylaşır.
SEO çalışması nedir diye merak edenler işte bu iki kavrama gerekli hassasiyeti mutlaka göstermeli. Şimdi geliniz bu iki kavrama biraz daha yakından bakalım.
Arama Motoru Nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse arama motoru, web üzerinde yayını gerçekleşen içerik, görsel, video veya diğer verilere ulaşmamızı sağlayan araçtır. Özel algoritma ve yazılımlar sayesinde bu araçlar, kullanıcıların istedikleri verilere ulaşmasını ciddi ölçüde kolaylaştırır.
Arama motorlarının sorgu alanına yazdığınız terimler bu bağlamda önemlidir. Hangi arama motoru olursa olsun hepsi aslında en alakalı eşleşmelere en kısa sürede ulaşmak için özel algoritmalarını devreye sokar. Bot isimli örümcek yazılımlarla siteleri tarayan arama motorları, ulaştıkları sayfaları farklı kriterlere göre sıralayarak kullanıcıların karşısına çıkarır.
Herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak isteyen internet kullanıcıları, arama motorları sayesinde istedikleri bilgilere hızlı ve kolay şekilde ulaşır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir diye merak edenlerin bilmesi gerekenler arasında ilk ve en önemli konulardan biri budur. Nitekim, arama motorlarında gerçekleşen sorgularda web sitenizin kaçıncı sırada çıktığı önemlidir.
Hiçbir arama motoru, web sayfaları sonuç ekranında gelişigüzel sıralamaz. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları sayesinde web sitelerin dijital dünyada görünürlüğünü artırmak için yaptığımız işler de aslında siteleri sonuç sayfalarında daha üst sıralara taşımaya dönük işlerdir. SEO nedir diye merak edenler bu çalışmaların çok geniş bir alana yayıldığını unutmamalı.
Optimizasyon Nedir?
Türkçe karşılığı iyileştirme olan bu kavram, SEO çalışmalarının temelini oluşturmakta. Nitekim SEO nedir ve nasıl yapılır diye merak edenler bu kavramı çok iyi anlamak durumunda. Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenmek şüphesiz ki SEO uzmanlığı için gerekli ve faydalıdır. Ancak bu bilgiler sizi SEO uzmanı haline getirmeye yetmez. SEO’da uzmanlığınızı ileri noktalara götürecek işler optimizasyon çalışmalarından geçmekte.
Günlük dilde iyileştirme kavramının iki temel anlamı var. Bunlardan ilki ıslah etmektir. Yani yanlış veya kötü giden bir şeyi düzeltmek, onu iyileştirmek veya ıslah etmek anlamına gelir. İkincisi ise bir şeyi olduğundan daha iyi hale getirmektir.
İngilizcede de benzer şekilde, optimization kavramının ifade ettiği iyileştirme durumu hem ıslah etme hem de daha iyi hale getirme anlamına geliyor. Bu bakımdan SEO optimizasyonu nedir diye merak edenlere cevap olarak öncelikle web site veya uygulamayı arama motorları için “ıslah etme” sürecini ifade edebiliriz. İkinci anlamında ise eksiklerini gideririz. Böylelikle ziyaretçilerine daha iyi bir web deneyimi sunmasına katkı sağlarız.
Eğer tüm işler yolunda giderse web site veya uygulamalar SEO altyapısı sayesinde daha iyi noktalara gelir. Yanlış planlar ve stratejiler ise büyük hayal kırıklıklarına yol açar. Ki bu durum, arama motoru optimizasyon hizmeti alanların zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Örneğin anahtar kelime stratejisi konusundaki yetersizliklerin bir süre sonra çalışmaların bitmesine yol açması bile mümkündür. Bu tür durumlarda site içi SEO nedir diye araştırma yapmak yeterli olmayabilir.
İyi bir SEO uzmanı, arama motoru optimizasyonunun tüm süreçleri hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahiptir. Bu sayede optimizasyon çalışmalarını doğru şekilde planlar, uygular ve analiz eder. Eksikleri zamanında tespit eder. Gerekli iyileştirmeleri vakit kaybetmeden yapar. Tüm bu çalışmalar sayesinde site veya uygulamaların dijital dünyadaki performansları artar. Dolayısıyla, etkili SEO nedir diye merak ediyorsanız aslında bunun da cevabını vermiş oluyoruz. Optimizasyon kavramının iç ve dış dinamiklerine uygun şekilde gerçekleşen tüm SEO çalışmalarına etkili SEO denir.
SEO Amacı Nedir?
İnternet sitesi SEO nedir konusunu biraz daha netleştirmek için SEO çalışmalarının amaçlarından da kısaca bahsedelim. Bu amaçlar en temelde;
- Online kanallar üzerinden yapılan işleri daha geniş kitlelere ulaştırmak,
- Arama motorlarına web sitesi ve içerikleri daha kolay bulmaları için yeterli bilgi vermek,
- Bu yolla web sayfalarını ilgili aramalarda üst sıralara taşımak,
- Optimize edilmiş içerikleri hedef kitleye daha hızlı ve etkin şekilde sunmak,
- Dijital pazarlama çalışmalarını destekleyerek reklam maliyetlerini azaltmak,
- Web site veya uygulamaların ticari başarılarını artırmak,
- Kaynak verimliliğini sağlamak ve rekabet kapasitelerini pekiştirmek şeklindedir.
Temel SEO Eğitimi Nedir?
SEO çalışmaları ne demek diye merak edenler bu konuda eğitim almak isteyebiliyor. Bu bağlamda temel SEO eğitimi de önemli bir merak konusudur. Aslına bakarsanız, SEO ne demek diye düşünen herkesin bu konuda belli bir eğitim sürecinden geçmesi gerekir. Fakat bununla birlikte temel SEO eğitimi konusunda halihazırda genel bir içerikten veya eğitim şemasından bahsetmemiz güç.
SEO’yla ilgili bazı konular aslında web alanında çalışan herkesin bilmesi gereken konulardır. Örneğin içeriklerin başlık etiketleri, meta açıklamaları, sayfaların link yapıları gibi konular web üzerinden alacağınız trafiği doğrudan etkiler. Bu yüzden hangi sektörde olursa olsun web üzerinden iş yapan herkesin bu bağlamda temel SEO eğitimi almasında yarar vardır. Ancak SEO öğrenmek nedir diye sorduğunuzda bunun net bir kapsamı olmadığını belirtmekte yarar var.
İleride yeri geldikçe ele alacağım gibi SEO’nun site içi ve site dışı şeklinde başlıca iki alanı vardır. Bunların yanı sıra teknik, lokal ve başka birçok alt kategorisi mevcuttur. Bu çeşitlilik nedeniyle SEO yapmak nedir sorusuna hiçbir zaman kesin bir cevap veremeyiz. Bu çeşitliliğe ayrıca sürecin kendi iç mantığındaki dinamizmi eklemeyi de ihmal etmemeliyiz. Hal böyle olunca web sitesi SEO çalışması nedir sorusuna vereceğimiz cevapların kapsamı oldukça genişleyecektir.
SEO’nun Özellikleri Nelerdir?
Aslına bakarsanız, SEO’nun özü en temelde, web siteniz veya kullanıcılarınız için neyin yararlı olduğunu bulmaktır. Bunu bir kez anladıktan sonra geliştireceğiniz stratejiler sizi hedeflerinize daha kolay ulaştırır. Stratejilerinizin artık işe yaramadığını gördüğünüzde ise yenisini geliştirmekte geç kalmamalısınız. Çünkü bu değişim de SEO’nun en temel özelliklerinden biridir. Genel olarak ifade edecek olursak SEO’nun özellikleri şu şekildedir:
- Kesin ve net kural ya da yöntemlerden oluşan bir iş planına sahip değildir. Bu yönüyle uzun soluklu ve dinamik bir süreçtir.
- Güncel parametrelerden etkilenir. Özellikle Google tarafındaki SEO güncellemeleri çalışmaların bazen tüm planlarını değiştirmeyi gerektirir.
- SEO için yaptığınız herhangi bir optimizasyon hiçbir zaman tam olarak bitmiş sayılmaz. Zaman içinde her işlemi gözden geçirmek, işlevini yitiren optimizasyonları yenilemek gerekir.
- Yaptığınız çalışmaların dönüş sağlaması orta ve uzun vadede gerçekleşir. Bu yönüyle SEO çalışmaları ile SEM arasında esaslı bir farklılık söz konusudur.
- SEO’nun geri dönüş süreci daha uzunken maliyeti daha düşüktür. Dijital pazarlama çalışmaları ise daha kısa sürede sonuç verir. Ancak maliyet bakımından SEO’ya oranla ciddi ölçüde pahalıdır.
- Optimizasyonları zamanında yapmak sitelere rekabet avantajı sağlar. İhmal edilen her çalışma ise sitenin organik trafiğinde düşüş yaratır. Bu da rekabet avantajını kaybetmesine yol açar.
- Teknik taraftaki ihmaller sitelere çok fazla ziyaretçi kaybettirir. Google’ın son yıllarda teknik konulara ağırlık vermesi günümüzde teknik SEO’nun daha fazla ilgi görmesine yol açtı.
- SEO’da yalnızca algoritmalara odaklanan çalışmalar kullanıcı tarafını ihmal eder. Fakat yalnızca kullanıcıları gözeten çalışmalar da SEO mantığı açısından sakıncalıdır. Çünkü Google SEO kriterlerinden uzaklaşma riski yaratır. Bu yüzden iyi bir SEO çalışması hem algoritmaların diline hem de kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun bir çalışmadır.
- SEO’da belli bir dönemde işe yarayan yöntemlerin her daim başarılı olacağının garantisi yoktur. Özellikle yapay zeka bileşenlerinin öne çıkmasıyla birlikte Google içerik kalite standartlarını sürekli artırıyor. Bu nedenle kalitesiz bir içeriği farklı yöntemlerle uzun süre üst sıralarda tutamazsınız.
Web Siteyi SEO İçin Optimize Etmek Zor Mudur?
SEO nedir diye merak edenler SEO çalışmalarının zorluk derecesi hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Eğer SEO’ya yeni giriş yaptıysanız arama motoru optimizasyonu yapmak zor mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Aslında SEO’da bazı konular başlangıçta sizi biraz zorlayabilir. Ancak çalışmalarınız ilerledikçe bunların aslında hiç de zor olmadığını görebilirsiniz. SEO’nun temel mantığını bir kez anladığınızda bütün işler belli bir düzen içinde ilerler. Zaman içinde içgörüleriniz gelişir. Bu sizi bazı konularda daha cesur davranmaya bile iter.
Dijital pazarlama alanında hizmet verenler için de SEO nasıl çalışır konusu kritik bir öneme sahiptir. Çünkü bu alandaki çalışmalar da artık arama motoru optimizasyonlarıyla iç içe geçmiş durumda. Nitekim bir sayfaya sadece reklamlarla ziyaretçi çekmek çok maliyetli. İlgili sayfalar için SEO yapmak ekonomik avantaj sağlıyor.
Bu bağlamda dijital pazarlamacılar SEO çalışma süreçleri konusunda daha bilgili. Bu yüzden birçok iş onlar için daha kolay oluyor. Ve tabii, Google için web siteleri optimize etmek diğer arama motorları üzerinde de fayda sağlıyor. İster Yandex, ister Yahoo veya Bing olsun, Google SEO optimizasyonları ile bu arama motorlarında da başarı düzeyiniz artar.
Bununla birlikte SEO’da bazı konularda içgörülerinize gereğinden fazla değer verebilirsiniz. Ve maalesef bu tür durumlarda hatalarınızı anlamanız biraz zaman alır. Size çok önemli gelen bir şey aslında hiç de önemli olmayabilir. Dolayısıyla arama motoru optimizasyonu çalışmalarının dinamik bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Başarısız giden işleri başarılı hale getirmek bu işin doğasında var. İşte bu dinamizme ayak uydurur ve kendinizi sürekli geliştirirseniz kısa sürede iyi bir SEO uzmanı haline gelebilirsiniz. Aksi durumda ise ne yazık ki hatalarınızı tekrar eder, hiçbir önemli başarıya imza atamazsınız.
SEO Niçin Gereklidir?
Dijital dünyada varolmak istiyorsanız SEO çalışmalarına gereken özeni mutlaka göstermelisiniz. Nitekim web dünyasında hiçbir site veya uygulama yalnızca internet reklamlarıyla varlık gösteremez. Sosyal medyadan gelen trafik de bu bağlamda yeterli olmaz.
SEO optimizasyonu çalışmaları hem daha geniş kitlelere ulaşmak hem de kaynak verimliliği açısından çok faydalıdır. Web üzerinden ne tür bir iş yaparsanız yapın, internet sitesi SEO optimizasyonu ile rakiplerinize karşı rekabet üstünlüğü elde edebilirsiniz. Şunu asla unutmayın ki SEO nedir konusuna emek ve zaman ayıran bir web site yöneticisi ile bunu merak dahi etmeyen bir yönetici dijital dünyada iki zıt yönde yer alacaktır.
Bunlardan ilki belli bir süre sonra hedeflediklerinin de üzerinde sonuçlara mutlaka ulaşacaktır. Diğeri ise kayıplarını telafi adına internet reklamlarına daha fazla kaynak ayırmak zorunda kalacaktır. Artan maliyet sonucu rekabet avantajını kaybeden bu yöneticilerin bir süre sonra web operasyonlarını durdurmaları şaşırtıcı olmaz.
SEO Optimizasyonları Hangi Aşamalardan Oluşur?
Günümüz web dünyasında arama motoru sorguları konusunda artan ilgi, SEO nasıl yapılır diye merak eden geniş bir kitle meydana getirdi. SEO hakkında bilmeniz gerekenler arasında bu soruya aslında net bir cevap vermek güçtür. Çünkü sitelerin içinde ve dışında yapılması gereken iyileştirmeler farklı süreçlerden oluşmakta. Fakat genel olarak baktığımızda SEO optimizasyonlarının temelde 3 aşamaya sahip olduğunu söylememiz mümkün.
1. Aşama: Web Site Analizi
2. Aşama: SEO Optimizasyonu İçin Planlama
3. Aşama: Uygulama
Herhangi bir web sitesini arama motorları için optimize etmek için öncelikle SEO analizi yapmak gerekir. Bu analizi özel yazılımlar veya online araçlarla yapmak mümkün. Analiz sonucunda ortaya çıkan eksiklikler, SEO optimizasyonu için plan oluşturma imkanı sunar. Böylelikle search engine optimization çalışmalarınız sağlam bir temele oturur. Yanlış giden işlere daha iyi yoğunlaşırsınız. Doğru parametreleri ise daha iyi skorlara ulaşmak için geliştirebilirsiniz.
Web sitesi için SEO yapımı sürecinde analiz ve planlamanın ardından uygulama gelir. Bu aşamada sitenin içeriklerinde, backlinklerinde ve teknik değerlerinde gerekli iyileştirmeler gerçekleştirilir. Dolayısıyla search engine optimizasyonlarının analiz ve planlamadan daha önemli aşaması uygulama aşamasıdır. Nitekim SEO’da gözetmeniz gereken çok sayıda kriter vardır. Üstelik Google’ın gerçekleştirdiği algoritma güncellemelerine bağlı olarak kriterlerde öncelik sırası da değişmekte. Dolayısıyla uygulama aşamasında tüm kriterlere dikkat etmelisiniz. Her üç aşamada da hiçbir işi aceleye getirmemelisiniz.
SEO bilgisi nedir diye merak eden birçok kişi şöyle bir yanlışa kolayca kapılabilmekte. Bu bilgiler gerçekte hazır ve tek tip bir bilgi çeşidi değildir. Üstelik öğrenmesi de zaman alır. SEO hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında tüm kriterleri öğrenmeniz gerçekten de uzun bir zaman alacaktır.
İster site içi, ister site dışı veya teknik SEO olsun, bu konularda gerçekten de çok fazla kriter var. Bu nedenle SEO’da uygulama aşaması aslında bitimsiz bir süreçtir. Siteniz web dünyasında hizmete devam ettiği sürece SEO uygulamaları konusunda hazırlayacağınız listelerin hiçbir zaman sonu gelmeyecektir. Dolayısıyla bu gerçeği hiçbir zaman unutmamalısınız.
SEO Mu AMO Mu?
SEO ifadesinin Türkçe karşılığı olarak kimi kaynaklarda AMO ifadesi kullanılmakta. Search engine optimization nedir kısaca diye merak edenler arama sorgularında AMO kısaltması ile karşılaşabilir.
Ne var ki bu ifadenin yaygın bir karşılık bulduğunu söylememiz güç. Dünyanın hemen tüm dillerinde SEO ifadesi bu şekilde kullanıldığı için biz de böyle kullanmakta bir sakınca görmüyoruz.
Malumunuz, teknik terimleri Türkçeleştirmek pek de kabul gören bir yaklaşım değildir. Çünkü bu terimlerin anlamları küresel ölçekte kabul görür. Ve dil farkı gözetmeden herkes için anlamlıdır. Bu nedenle örneğin “SEO uzmanı” dediğimizde bu ifadenin küresel olarak geçerli bir anlamı vardır. Oysa “AMO uzmanı” dediğimizde bunu çok az kişi anlayabilir. Öyle ki, SEO uzmanı AMO nedir diye sorsak belki birçok SEO uzmanı bile bunun ne demek olduğunu anlamayabilir.
SEO nedir konusunu ele aldığım bu yazının böylelikle sonuna geldik. Blog yazılarım aracılığıyla sizlerle SEO, dijital pazarlama, e-ticaret ve benzeri konularda içerikler paylaşmaya devam edeceğim. Aklınıza takılan soruları bana sorabilir, karşılaştığınız sorunları çözmek için bana danışabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşünceye kadar kendinize iyi bakın.