2018 yılına geri gidelim. Bilmem hatırlar mısınız, Google her zaman yaptığı gibi SEO dünyasının gündemine yeni bir kavram getirdi. Türkçede nöral eşleştirme olarak ifade ettiğimiz neural matching kavramıyla SEO dünyasında yeni tartışmalar başlattı. O günden bu yana Google algoritmalarında nöral eşleştirme kavramı SEO’cular arasında ilgi görmeye devam ediyor.
Nöral eşleştirme halihazırda arama sorgularının yaklaşık yüzde 30’unu etkilemekte. Bu nedenle, ister SEO’ya yeni adım atmış olun isterseniz SEO’da uzun yılların deneyimine sahip olun, Google algoritmalarının bu kavramı nasıl kullandığını bilmenizde yarar var.
2018’den bu yana nöral eşleştirme ile ilgili birçok gelişme gündeme geldi. Bu nedenle nöral eşleştirme nedir ve arama sorgularını nasıl etkiler gibi konularda SEO’cuların bilgi sahibi olmasında yarar var. Google algoritmalarında nöral eşleştirme arama sorgularında PaLM 2 geçişi tamamlandıktan sonra çok daha önemli hale gelecek.
Nöral Eşleştirme Nedir?
Kısaca ifade edecek olursam nöral eşleştirme, Google’ın arama sorgularını ve anahtar kelimeleri daha iyi anlayıp en alakalı eşleştirmelere ulaşmak için kullandığı özel bir yapay zeka sistemidir. Bu sistemde algoritmalar, web sayfalarındaki kavramların temsillerini inceler ve arama sorgularının gerçek amaçlarına ulaşmaya çalışır. Google algoritmalarında nöral eşleştirme arama sorgularında en iyi sonuçlara ulaşmak için makine öğrenmesi yöntemini devreye sokar.
Türkçede sinirsel eşleştirme olarak da ifade edebileceğimiz neural matching, Google tarafından geliştirilen neural matching algoritması ile çalışır. Bu algoritma aslında farklı pek çok sinir ağlarından oluşur. Bu ağların amacı hem sorgu terimlerini hem de web sayfalarını tıpkı sıradan bir kullanıcının gözüyle taramaktır. Bunu yaparken sorgu terimlerinin geniş ve dar anlamlarını, yakın ve eş anlamlılarını hatta yazım yanlışlarını bile tarar. Anahtar kelimelerin web sayfasıyla ilişkisini ve yakınlık derecesini karşılaştırır. Böylelikle SERP’lerde en alakalı sonuçların çıkması için diğer algoritmalara veri sağlar.
Nöral Eşleştirme Algoritması Nasıl Çalışır?
Nöral eşleştirme algoritması 2018 yılında devreye girdiğinde hakkında çok az şey biliyorduk. Bu konuda hem Google tarafında hem de SEO dünyasında fazla açıklama yoktu. Aradan geçen süreçte açıklamalar ve analizlerde gözle görünür bir artış ortaya çıktı. Bugün artık nöral eşleştirme algoritması nasıl çalışır sorusuna daha net cevap verebiliyoruz. Hatta bu algoritmadan yararlanarak SERP’lerde konum avantajı sağlamak için neler yapabileceğimizi biliyoruz. Google algoritmalarında nöral eşleştirme bu konuda gerçekten de birçok fırsat sağlıyor.
Bu bağlamda şunu özellikle belirtmek isterim. Nöral eşleştirme algoritması, tüm arama sorgularında devrede değildir. Bu algoritmanın devreye girmesi için kavramların farklı temsillerinin olması gerekir. Dahası, son derece güçlü bir algoritmadır. Devreye girdiği arama sorgularında terimlerde geçmeyen anahtar kelimelerde bile en alakalı eşleştirmelere kolayca ulaşır. Bunu yaparken diğer algoritmalarla birlikte çalışır. Ki bunlar arasında en önemli iki algoritma RankBrain ile BERT algoritmasıdır. Google algoritmalarında nöral eşleştirme dediğimizde aslında daha çok bu iki algoritmanın nöral eşleştirmeyle ilişkisini ifade etmiş oluyoruz.
Nöral eşleştirme algoritmasının nasıl çalıştığını bir örnek üzerinden basit bir şekilde ifade edeyim. Örneğin arama çubuğuna “pembe dizi” yazıp sorgulama yapın. Çıkan sonuçların hiçbiri “pembe” ile ilgili değildir. 2015 yılında RankBrain devreye girmeden önce sonuç sayfalarında “pembe” ve “dizi” terimlerini içeren fakat sorguyla alakası olmayan sonuçlar görmek mümkündü. RankBrain devreye girdikten sonra en iyi eşleştirmelere ulaşmak için yapay zeka pratik çözümler sunmaya başladı. Bu bağlamda nöral eşleştirme algoritması, RankBrain’den daha iyi sonuçlara ulaşan özel bir alt sistem konumunda.
Nöral eşleştirme algoritmasının RankBrain’den önemli bir farkı var. RankBrain eşleştirme yaparken sayfalarda sorgu terimlerini tarar, yakın ve eş anlamlı terimlere de bakar. Oysa nöral eşleştirme algoritması, sorgu terimlerinde geçmese bile kullanıcıların ulaşmak istedikleri en alakalı ve en faydalı içeriklere ulaşmalarını kolaylaştırır. Bu yönüyle nöral eşleştirme RankBrain’e oranla çok daha ileri bir yapay zeka alt sistemidir diyebilirim. SEO uyumlu içerik üretmek için bu algoritmanın nasıl çalıştığını da bilmenizde yarar var.
Sorgu Terimlerinin Anlam Katmanları ve Nöral Eşleştirme
Bazı sorgu terimleri tek bir anlama sahip değildir. Sesteş diye ifade ettiğimiz kelimelerde anlam bağlama göre değişir. Bir örnek vermem gerekirse yüz kelimesinden bahsedebilirim. Yüz dediğimiz zaman akla ilk gelenler 100 rakamı ile sima anlamıdır. Bunların yanı sıra bu kelime yüzey, ağız, taraf gibi anlamlara da sahip. Google algoritmalarında nöral eşleştirme konusu işte tam da bu gibi durumlarda devreye girmekte.
Günlük hayatta kullandığımız pek çok kavram bilimsel planda yanlış bir kullanım şekline karşılık geliyor. Örneğin günlük dilde kuvvet kelimesi ile güç kelimesini eş anlamlı kullanabiliriz. Oysa fizik bilimiyle ilgili bir makalede bu kelimelerin eş anlamlı olarak kullanıldığını göremezsiniz. Fizikçiler için kuvvet, enerji, güç terimleri bambaşka anlamlara sahiptir.
Böyle daha başka pek çok örnek bulmak mümkün. Google algoritmalarında nöral eşleştirme bağlamında burada önemli olan esas nokta şudur. Neural matching algoritması, bu gibi terimlerde gerçekleşen aramalarda en alakalı sonuçlara ulaşmayı sağlar. Bunu yaparken sorgu terimlerinin farklı bağlamlarda kullanım şekillerini analiz eder. Bu terimler günlük dilde, bilimsel terminolojide veya diğer bağlamlarda farklı şekillerde kullanılabilir. Google algoritmalarında nöral eşleştirme sorgu terimlerini tıpkı insan beyni gibi anlar ve yorumlar.
Pembe dizi örneğinden devam edecek olursam bu aramada pembe kelimesinin bildiğimiz pembe kelimesiyle anlam bağı düşüktür. Bu yüzden bu aramada pembe rengiyle ilgili sonuçları göremezsiniz. Veya kara mizah ile ilgili bir sorgu yaptınız diyelim. Çıkan sonuç sayfalarında coğrafi kara ile ilgili herhangi bir sonuç göremezsiniz. İşte nöral eşleştirme algoritması sorgu terimlerinin anlam katmanlarını analiz eder ve sorgu terimini içermese bile en iyi eşleştirmeleri gerçekleştirerek sonuç sayfasında sıralanması için sıralama algoritmalarına iletir.
Bu bakımdan Google algoritmalarında nöral eşleştirme sayesinde kullanıcılar, sorgu terimlerinde doğrudan geçse de geçmese de ulaşmak istedikleri en alakalı ve en kaliteli içeriklere artık daha kolay ulaşıyor.
Google Algoritmalarında Nöral Eşleştirme Özellikleri Nelerdir?
Nöral eşleştirmeyle birlikte Google, arama sorgularında 2015 yılında başlayan yapay zeka kullanımında yeni bir sayfa açtı. O dönemde oldukça sınırlı bir kullanıma sahip olsa da Google algoritmalarında nöral eşleştirme günümüzde çok daha gelişmiş özellikleriyle birçok arama sorgusuna yön veriyor. Genel olarak ifade edecek olursam nöral eşleştirme;
- Tüm dillerde devrededir. Fakat her sorguda devreye girmez. Google algoritmalarında nöral eşleştirme farklı anlam katmanlarına sahip arama terimlerinde en iyi eşleştirmelere ulaşmak için devreye girer.
- Kendine özgü bir algoritması olsa da nöral eşleştirme aslında diğer algoritmalarla birlikte hareket eder. Google’ın yapay zeka tabanlı diğer algoritmalarıyla birlikte en alakalı ve en kaliteli içerikleri bulmayı amaçlar. Bu sonuçları kalite skorlarına uygun şekilde göstermesi için sıralama algoritmalarına iletir.
- Arama sorgularındaki anahtar kelimeleri tekil bağlamda değil, bütüncül şekilde ele alıp yorumlar. Eşleştirme yaparken tekil anlama değil, çoğul bağlama bakar ve sayfaları tıpkı sıradan bir insan gözüyle tarar.
- Kavramların farklı temsilleri söz konusu olduğunda diğer algoritmaların eksik kaldığı noktaları kapatır. Sorgu terimlerinde geçmeyen anahtar kelimelerde bile en alakalı eşleştirmelere ulaşmayı sağlar. Bu nedenle Google algoritmalarında nöral eşleştirme ileri düzeyde bir makine öğrenmesi becerisine sahiptir.
- Eşleştirme yapıp sıralama algoritmalarına iletirken sayfaların diğer SEO metrikleriyle ilgilenmez. Örneğin sayfa açış hızı, en yüksek boyutlu görselin yüklenme süresi gibi metrikler nöral eşleştirme için anlamlı sinyaller değildir.
- Anahtar kelimelerin eski ve yeni temsillerini analiz eder. Bir sorgu teriminin yeni bir anlam kazanması durumunda motor öğrenme özelliğiyle bu değişimi algılar ve eşleştirmelere yansıtır.
SEO Çalışmalarında Nöral Eşleştirmeden Nasıl Yararlanabiliriz?
Nöral eşleştirme aslında herhangi bir SEO kriterine karşılık gelmemekte. Dolayısıyla herhangi bir web sayfasını nöral eşleştirmeye göre optimize etmek diye bir şey söz konusu değil. Ancak Google algoritmalarında nöral eşleştirme nasıl çalışır konusunda bilgi sahibi olmak yapacağınız optimizasyonlarda hit ve görünürlük artışı imkanı sağlar. Genel olarak ifade edecek olursam SEO açısından nöral eşleştirmeden şu şekilde yararlanabiliriz:
- Yazdığınız SEO makalelerinde eş anlamlı kelimelerden mutlaka yararlanın. Bu kelimeler, nöral eşleştirme algoritmasının ilgili aramalarda içeriğinize ulaşmasını kolaylaştırır.
- İçeriğinizde terimlerin farklı kullanım şekillerine yer verin. Günlük dilde, bilimsel terminolojide, mesleki jargonlarda terimlerin nasıl geçtiğini ifade edin. Böylelikle Google algoritmalarında nöral eşleştirme konusunda birçok avantaj elde edersiniz.
- Hangi terimler söz konusu olursa olsun, yakın ve eş anlamlı terim kullanımını ihmal etmeyin. İçeriğinizde her terimi doğru ve yerinde kullanmaya gayret edin. Gereksiz ve aşırı terim kullanmaktan kaçının.
- İçerikte kullandığınız terimleri bağlamlara göre yakın ve eş anlamlılarıyla farklılaştırın. Bunlarla ilgili tanım cümlelerine yer verin. İçeriğinizi farklı sorgulara da cevap verecek şekilde optimize edin. Böylelikle Google algoritmalarında nöral eşleştirme konusunda önemli bir avantaj elde edersiniz.
- İçeriğinizde kaliteyi daima yüksek tutun. Ele aldığınız konuyla ilgili sıradan bir içerik değil, otoriter bir içerik üretmeye çalışın. Site içi SEO optimizasyonu konusuna her zaman için böyle bir perspektiften bakın. Bu tür içerikler yakın ve eş anlamlı kelimelerle zenginleşirse nöral eşleştirme algoritmasının dikkatini mutlaka çekecektir.
- Hazırladığınız içeriğe anahtar kelimeleri doldurmaya çalışmak yerine kelimeleri farklı bağlamlarla zenginleştirin. Yazıyı optimize ederken alakasız anahtar kelimeler kullanmayın. Aksi durumda ne yazık ki botların sitenize bakış açısı olumsuz yönde gelişir.
- Yazılarınızda doğal dil sorgularını daima gözetin. Anahtar kelime araştırması yaparken yakın ve eş anlamlı kelimeleri de yazınızda geçirmeye çalışın.
- Google algoritmalarında nöral eşleştirme konusunu SEO kriterlerine bir alternatif olarak görmeyin. Bu kriterlerde başarı düzeyinizi artıracak yardımcı bir yapay zeka sistemi olarak kabul edin. İçeriğinizi nöral eşleştirme mantığına uygun şekilde hazırlayın. Bu sayede SERP’lerde daha güzel başarılar elde edebilirsiniz.