[email protected]
0850 441 3936
EXENONLINE EXENONLINE
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    Hakkımızda
    Partnerlerimiz
    İnsan Kaynakları
  • Hizmetlerimiz
    E-Ticaret Kurulumu
    Dijital Pazarlama
    SEO
    Sosyal Medya
    E-Ticaret Danışmanlığı
    Mağaza Yönetimi
    KVKK Danışmanlığı
    %30 İndirim
    Tüm Kadın GirişimcilereHemen Teklif İste
  • Blog
Search
İletişim
Randevu Oluştur
0850 441 3936
EXENONLINE EXENONLINE
İletişim
  • Ana Sayfa
  • Kurumsal
    Hakkımızda
    Partnerlerimiz
    İnsan Kaynakları
  • Hizmetlerimiz
    E-Ticaret Kurulumu
    Dijital Pazarlama
    SEO
    Sosyal Medya
    E-Ticaret Danışmanlığı
    Mağaza Yönetimi
    KVKK Danışmanlığı
    %30 İndirim
    Tüm Kadın GirişimcilereHemen Teklif İste
  • Blog
Semantik SEO ve LSI Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Semantik SEO ve LSI Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Esat Çetin Esat Çetin
SEO
15 Mart 2024

SEO içerik üretiminde birçok yöntemden yararlanmak mümkün. Bunlardan biri olan semantik SEO, içeriklerin organikte daha yüksek görünürlük ve tıklama sayılarına ulaşmasına katkı sağlıyor. Semantik SEO’yu anlamak için öncelikle LSI’ı bilmek lazım. Bugüne kadar semantik SEO ve LSI hakkında hiçbir şey duymamış olabilirsiniz. Bu blogda sizler için bu iki konuyu kısaca özetleyeceğim. Dijital dünyada web siteleri daha görünür kılmak için semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler eminim çok faydalı olacaktır.  

Semantik SEO Nedir? 

Kısaca ifade edecek olursam semantik SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi için içeriğin anlamı ve kullanıcıların arama amaçları üzerine odaklanan bir SEO stratejisidir. Temel SEO çalışmalarında anahtar kelime yoğunluğu, meta veri optimizasyonu ve daha birçok yöntem kullanılır. Oysa semantik SEO’da içeriğin anlamı, bağlamı ve kullanıcıların arama amaçları ön plandadır. Hedef anahtar kelimelerin yakın ve eş anlamlıları da içerik üretiminde en az odak anahtar kelime kadar önemli tutulur. 

Bu bakımdan semantik SEO ile hazırlanan içerikler, arama motoru botlarının içeriği daha iyi anlamasını sağlar. Böylelikle içerikler farklı sorgularda da indeks alır. Bu yöntemle hazırlanan içeriklerde anahtar kelimelerin eş anlamlılarına ve farklı kullanım şekillerine yer verilir. Bunu yaparken her bilginin kullanıcıların gerçek bir ihtiyacını karşılamasına dikkat edilir. Başka bir deyişle sırf eş anlamlı kelimeleri geçirmiş olmak adına anlamsız, tekrar dolu ve gereksiz açıklamalar yapmamak gerekir. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu en önemli noktalardan biri.  

Bu yönüyle semantik SEO’da anahtar kelime yoğunluğu bir şey ifade etmez. İyi bir semantik SEO stratejisinde önemli olan, anahtar kelimelerin yoğunluğundan ziyade içeriğin derinliği ve kalitesidir. Böyle bir içerik ilgili sorguda kullanıcı deneyimlerini iyileştirmeye katkı sağlar. İşte, semantik SEO’yu organik trafiği artırmada etkili bir yöntem haline getiren temel aslında budur. Hazırladığınız içerik kaç farklı sorguda ne kadar yüksek bir indeks değeri alıyorsa o kadar faydalı bir içerik demektir. Ve bu durum siteye organik trafik artışı sağlar. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bunu unutmamalısınız.  

LSI Nedir? 

Semantik SEO’da başarılı olmak için LSI’ı iyi bilmek gerek. Çünkü her semantik SEO çalışmasının temelinde LSI anahtar kelime bulutu vardır. Üstelik Google her ne kadar LSI kullandığını resmî olarak kabul etmese de aslında sıralamalarda LSI’ın temel kuralları devrede. Eğer LSI anahtar kelime bulutu oluşturmayı iyi başarırsanız semantik SEO ile içeriğiniz çok daha fazla sorguda ve üst sıralarda çıkmayı başarır. Dolayısıyla semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu noktayı kesinlikle göz ardı etmemelisiniz.  

Kısaca ifade edecek olursam LSI, İngilizce Latent Semantic Indexing ifadesinin kısaltmasıdır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı Gizli Anlamsal İndeksleme şeklindedir. LSI aslında patentli bir teknolojidir. Üstelik doğuşu Google’dan çok daha öncesine uzanır. Öyle ki henüz internetin bile yaygınlaşmadığı dönemlerde LSI birçok alanda kullanılıyordu. Bu alanların başında kütüphanelerde veri depolamayı sağlayan delikli kartlar geliyordu. LSI sistemleri geliştikçe binlerce kitap arasında yazarı ve ismi hatırlanmayan kitaplara birkaç veri girişiyle ulaşmak mümkün hale geldi. 

Bu örnek, semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında önemli bir örnektir. LSI aslında doğal dil işleme modeli üzerinde çalışan bir ilişkilendirme sistemidir. Çalışma şekli, doğal dil kelimelerini bilgisayar verilerine dönüştürerek analiz etmek şeklindedir. Bu analizde hangi kelimelerin başka hangi kelimelerle anlamlı olabileceği ortaya çıkar. İlgili kelimelerin bağlamları ve farklı kullanım şekilleri değerlendirilir. Böylelikle kelime öbeklerinde eksik kelimeler tamamlanır. 

Her semantik SEO çalışması aslında bir LSI anahtar kelime bulutu kullanır. LSI ile çalışan sistemlerde yakın ve eş anlamlı kelimelerle indeksleme gerçekleşir. Semantik SEO çalışmaları da tıpkı LSI kelime analizi gibi yakın ve eş anlamlı kelimelere odaklanır. Böylelikle anlamı kelimelerden ziyade bağlam içinde oluşturur. LSI sistemleri kelime öbeklerini anlar, eksik kelimeleri tamamlar. Aynı şekilde semantik SEO çalışmalarında da anlam kelimeler üzerinden değil bağlam üzerinden oluştuğu için aramada eksik sorgu terimleri sorun teşkil etmez. 

Google LSI’ı Kullanıyor Mu? 

SEO dünyasında öteden beri merak edilen bir soru var. Google acaba LSI kullanıyor mu? Resmî açıklamalara göre Google, LSI kullandığını hiçbir zaman kabul etmedi. Fakat SEO çalışmalarında bizler farkında olsak da olmasak da LSI kelime bulutunu doğal olarak kullanıyoruz. İçerik hazırlamadan önce Ads panelinden yaptığımız anahtar kelime araştırması bize, ilgili sorguda çıkan yakın ve eş anlamlı kelimelerin listesini veriyor. Yani Google resmî olarak kabul etse de etmese de SEO’cular LSI’ı zaten doğal olarak kullanıyor. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu noktayı unutmamalısınız.  

Peki Google neden LSI kullandığını kabul etmiyor dersiniz? Her şeyden önce LSI patentli bir teknolojidir. Google’ın LSI kullandığını resmî olarak açıklaması patent ihlali anlamına gelir. Ve bu durum onu ciddi olarak sıkıntıya sokar. Bu bağlamda önemli bir diğer nokta, Google’ın algoritmalarını nasıl şekillendirdiği konusunda bilgi paylaşımına sıcak bakmamasıdır. Çünkü bu durumda algoritmaların zayıf yönleri açığa çıkabilir. 

Bu konuda makul bir diğer neden ise Google’ın özellikle RankBrain algoritmasından sonra içerik tarafında en önemli vurguları yapay zeka sistemleri üzerine yapmaya başlamasıdır. Oysa LSI’ın doğuşu yaklaşık 50 yıl öncesine uzanmakta. Bu durumda Google’ın başarısını LSI ile açıklamaya çalışmasını zaten beklememeliyiz. Çünkü bu durum, yapay zeka alanında yenilikçi çözümler geliştirdiği algısına zarar verir. Ayrıca Google’ın arama sorgularında en iyi eşleştirmelere ulaşmak için kullandığı farklı pek çok yöntem var. Hepsini LSI ile açıklamak mümkün değil. 

Algoritmalarının nasıl çalıştığı hakkında Google, bugüne kadar çok az bilgi paylaştı. Bizim LSI dediğimiz, Google’ın yapay zeka ve makine öğrenmesiyle açıkladığı süreçler aslında göründüğünden çok daha karmaşık. Yani 1980’lerdeki LSI sistemleri gibi sınırlı sayıda veriyle anlamsal eşleşme yapan küçük sistemlerden bahsetmiyoruz. Dünya genelinde 200’den fazla dilde çalışan büyük bir sistem var. Tarama, indeksleme ve sıralama süreçlerinin karmaşıklığı ve iç içe geçişi Google’ın bazı konularda net bir söylem geliştirmesini engellemekte. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bunu da unutmamak lazım.  

Penguen’den RankBrain’e Google’ın LSI ve Yapay Zeka Serüveni 

1998 yılında Google arama motoru pazarına giriş yaptığında gündemde ne LSI vardı ne de yapay zeka. Zaman içinde altyapısını güçlendirdi. Bunu yaparken arama sorgularında en iyi sonuçları bulmak istedi. Bunun için farklı yöntemlerden yararlandı. LSI da aslında bu süreçte Google’ın ilgisini çekti. Nitekim semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu önemli bir dönüm noktasıdır.  

İlk olarak 2012 yılında Google, arama sorgularında en iyi sonuçları bulmak için eş anlamlı kelimelerden yararlanmaya başladı. 52 farklı güncellemeden oluşan Penguen 2 güncellemesiyle LSI’ı aslında fiilen kullanmaya başladı. 2015 yılında yeni bir dönüm noktasını geride bıraktı. Yapay zekaya dayalı ilk algoritması olan RankBrain’ı devreye aldı. Penguen 2’nin getirdiği gizli anlamsal eşleşme indekslemesi böylelikle yeni bir boyut kazandı. Yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanan Google algoritmaları daha iyi eşleşmelere ulaştı.  

RankBrain’la birlikte artık Google’ın elinde 1980 model bir LSI değil, bu modeli çok daha ileriye taşıyan daha güçlü bir algoritma vardı. Nitekim RankBrain, sorgu terimlerinde verili olmayan bilgilere ulaşmada LSI’dan çok daha başarılıydı. Bunun en önemli nedeni, analiz ettiği veri miktarının büyüklüğüydü. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu da önemli bir konudur.  

RankBrain’dan sonra BERT ve diğer yapay zeka algoritmalarıyla birlikte Google’ın kullandığı alt sistemler yüksek bir ivmeyle gelişmeye devam etti. Ancak bu durum SEO çalışmalarını da doğrudan etkiledi. Çünkü madem ki Google arama sorgularında LSI ve makine öğrenmesini kullanıyor, bu durumda içerik üreticilerinin de bu yapıdan yararlanması gerekiyordu. Nitekim BERT algoritması ve nöral eşleştirme devreye girdiğinde bu gereksinim kendisini daha da belli etti. 

Bu noktada dikkat çeken bir diğer konu şudur. Google’ın resmî olarak kullandığını kabul etmediği LSI anahtar kelime bulutu SEO içerik üretimi alanında standartları yükseltti. Üstelik son yıllarda Google’da makine öğrenmesi ve yapay zeka bileşenleri öne çıkmakta. Bu durum semantik SEO’yla içerik pazarlaması çalışmalarını daha da önemli hale getiriyor. Bununla birlikte içerik kalitesini de unutmamak lazım.  

SERP’lerde Semantik İndeksleme 

Google Arama’da herhangi bir sorgu yaptığınızda sonuç sayfalarını belirli kurallara göre sıralı şekilde görürsünüz. Bu sayfalarda anahtar kelimelerin olması, sayfaların üst sıralarda indekslenmesini genellikle olumlu yönde etkiler. Ne var ki bazı durumlarda içerikte anahtar kelime olmasa bile sayfa üst sıralarda indeks alır. İşte bunun en önemli nedeni semantik indekslemedir. Çünkü semantik indekslemede temel birim anahtar kelime değil anlamdır. Bu nokta, semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında önemli bir konudur.  

Bunu bir örnekle ifade edeyim. Diyelim ki runnerla ilgili çok güzel bir SEO makalesi yazdınız. Fakat içerikte masa örtüsü kelimesini hiç kullanmadınız. Peki içeriğiniz gerçekten kaliteli ve ilgili sorguda kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veriyor mu? Eğer böyleyse içeriğiniz masa örtüsüyle ilgili aramalarda da indeks alır. Üstelik içeriğinizde masa örtüsü ifadesi hiç geçmiyor olsun. Buna rağmen botlar runnerın aslında bir tür masa örtüsü olduğunu bilir. Bu sayede masa örtüsüyle ilgili sorgularda da içeriğin indeks almasını sağlar. 

Şimdi bu noktayı bir adım ileri taşıyalım. Runnerlarla ilgili hazırladığınız içerikte masa örtüsü, masa dekorasyonu, masa süsleme gibi yakın ilgili pek çok kelimeden bir bulut oluşturduğunuzu düşünün. İşte o zaman runner konulu içeriğinizin görünürlüğü çok daha yüksek olacaktır. Çünkü bu tür bir içerikte LSI anahtar kelime bulutuyla semantik SEO stratejiniz çok daha başarılı şekilde uygulanmış olacak. Bu durum arama motoru algoritmalarının eşleştirme ve sıralama yaparken daha çok veriye ulaşmasını sağlar. Bu da daha yüksek tıklama sayılarını beraberinde getirir. 

Bu bakımdan semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında içerikte geçen anahtar kelime kullanımı önemli bir konudur. İçeriğinizde belli bir anahtar kelimeyi çok fazla tekrar etmek o aramada güzel bir sonucu garanti etmez. Fakat LSI anahtar kelime bulutu kullanmanız çok daha fazla sorguda çıkmanıza katkı sağlar. Bu da SEO çalışmanızın verimliliğini ciddi ölçüde artırır. 

Semantik SEO’da LSI Anahtar Kelime Bulutu Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

SEO içerik üretiminde LSI anahtar kelime bulutu kullanmanın önemine yukarıda kısaca işaret ettim. Peki bunu yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bunlara da kısaca işaret edeyim. 

  • İçerikte belli bir anahtar kelimeye yoğunlaşmak yerine hedef anahtar kelimenin farklı kullanım şekillerine yer verin. Yakın ve eş anlamlı kelimeleri mutlaka geçirin. Bu konuda en önemli kaynak Ads panelindeki anahtar kelime planlayıcıdır. Veya dilerseniz başka planlayıcıları da kullanabilirsiniz. Kendinize içerik üretim stratejisi belirlerken bu araçlardan yararlanmanız mümkün.  
  • Semantik indekslemede anahtar kelimelerde eksik terimler veya eş anlamlılara karşı duyarlılık yüksektir. Bu yüzden anahtar kelime varyantlarıyla güçlü bir LSI anahtar kelime bulutu oluşturmanız gerekir. Anahtar kelimelerin içinde farklı anahtar kelimeler kullanmanız bu bağlamda avantaj sağlar. Ayrıca anahtar kelimelerden farklı söz öbekleri oluşturmanız da faydalı olacaktır. 
  • Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında şunu unutmamalısınız. Motamot eşleşmeler algoritmalar açısından eskisi kadar önemli değil. Google algoritmaları tarihçesinde motamot eşleşmeyi esas alan son algoritma Hummingbird (Sinekkuşu) algoritmasıydı. RankBrain’dan sonrakilerde motamot değil anlamsal eşleşme ve yakın anlamlılık daha önemli. 
  • Semantik SEO çalışması yaparken LSI anahtar kelimeleri kesinlikle geçirmiş olmak için kullanmamalısınız. Bu kelimelerle her defasında anlamlı ve faydalı bilgiler vermelisiniz. Nitekim bir içeriğin üst sıralarda indeks alması için bu içeriğin her bakımdan kaliteli ve kullanıcılar için faydalı olması gerekir. Yazınızda anahtar kelimeleri özensizce kullanırsanız verdiğiniz emeklerin boşa gitmesi gibi bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.  
  • İçerikte anahtar kelime kullanımında olduğu gibi benzer içerikli yazı yayınlamama konusunda da dikkatli olmalısınız. Yazılarınız anahtar kelimelerde ne şekil ne de anlam yönüyle çakışmamalı. Aksi durumda sayfalarınız birbiriyle rekabet eder. Semantik SEO ve LSI hakkında bilmeniz gerekenler bağlamında bu da önemli bir diğer püf noktasıdır.  
-

Son Yazılar

  • SEO KASMAK mı SEO YAPMAK mı?
  • E-Ticarette Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) Uygulamaları
  • Yeni Bir Markanın Satış Yolculuğu: Pazar Yerleri, Müşteri Yorumları ve Kârlılık Dengesi
  • Instagram’da Gönderi Öne Çıkarırken Maliyetlerinizi Düşürmenin En Etkili 6 Yolu
  • Abone Temelli Dijital Pazarlama da ne?

Continue Reading

Previous post

Robots.txt Dosyası Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir? 

Next post

Kurumsal SEO Hakkında Bilmeniz Gerekenler  

Image link

EXENONLINE olarak, sektörde 17 yıllık tecrübemizi ve bilgi birikimimizi, her bir müşterimizin benzersiz ihtiyaçlarına uygun, üstün kalitede çözümler üreterek sunuyoruz.

Politikalarımız
KVKK
Kalite
Veri Güvenliği
İnsan Kaynakları
Kurumsal
Hakkımızda
Partnerlerimiz
Hızlı Erişim
Blog
Hizmetlerimiz
Dijital Pazarlama
SEO
Sosyal Medya
E-Ticaret Danışmanlığı
Mağaza Yönetimi
KVKK Danışmanlığı
Image link

EXENONLINE olarak, sektörde 17 yıllık tecrübemizi ve bilgi birikimimizi, her bir müşterimizin benzersiz ihtiyaçlarına uygun, üstün kalitede çözümler üreterek sunuyoruz.

Politikalarımız
  • KVKK Politikamız
  • Kalite Politikamız 
  • Veri güvenliği Politikamız 
  • İnsan Kaynakları Politikamız
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • Partnerlerimiz
Hizmetlerimiz
  • E-Ticaret Danışmanlığı
  • Dijital Pazarlama Danışmanlığı
  • SEO
  • E-Ticaret Yönetimi
  • KVKK Danışmanlığı
  • Sosyal Medya Yönetimi
  • E-Ticaret Kurulum Hizmeti

Copyright © 2024 EXENONLINE. Tüm hakları saklıdır.

Close
Search

Hit enter to search or ESC to close