E-ticaret, günümüzde en avantajlı iş modellerinden biri olarak yerini koruyor. E-ticaret yapmak için kendi satış sitenizi kurabilir, aynı zamanda pazaryerlerinin avantajlarından da faydalanabilirsiniz. Pazaryerlerinde satış yapmak KOBİ’lerin sıklıkla tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor. Dolayısıyla “pazaryerlerinin komisyon oranları nedir?” cevabı en çok aranan sorular arasında.
Ben de bu yazımda öncelikle komisyon nedir, nasıl hesaplanır konularını anlatacağım. Ayrıca pazaryerleri komisyon oranları hakkında faydalı bilgilere yer vereceğim. Aynı zamanda pazaryerlerinin avantajlarından da yazının sonunda kısaca bahsettim.
Komisyon Oranı Nedir?
Kısaca ifade etmek gerekirse, bir aracı veya kurumun belirli bir ticari işlem gerçekleştirildiğinde bunun karşılığında belirli bir ücret veya mal talep etmesine komisyon diyoruz. Bunu, pazaryerlerinin aracılık hizmeti için aldığı bir bedel olarak da düşünebilirsiniz.
Bununla birlikte komisyon terimi geniş bir kullanım alanına sahip. Örneğin emlak, bankacılık, otomotiv, online kitap satışı gibi birçok alanda geçerlidir. Başka bir deyişle, komisyon çeşitli alanlarda kullanılabilir ve belirli bir sınırlamaya tabi değildir. Ayrıca pazaryerleri komisyon oranları da sektöre göre farklılık gösterir.
Pazaryerleri Neden Komisyon Alır?
Bir ticari işlem sonucunda, işin gerçekleşmesine aracılık eden kişi veya kuruma belirli bir miktar ödeme yapmanız gerekir. Bu miktarı, işe yardım veya vesile olma nedeniyle aracıya verirsiniz. Örneğin bir pazaryeri üzerinden ürün satıyorsanız, işletmenizi pazaryerinde açtığınız için belirli bir ödeme yapmanız gerekir. Bunu AVM’de açılan bir mağazanın kirası olarak da düşünebiliriz.
Ayrıca seçtiğiniz platform size belli bir müşteri kitlesi sunar. İşte bu tür hizmetlerden ve avantajlardan dolayı pazaryerleri kazancınız üzerinden belirli bir miktar talep eder. Bu miktar pazaryerleri komisyon oranları olarak karşımıza çıkar.
Pazaryerleri Komisyon Oranları Nasıl Hesaplanır?
Ticari hesaplamaları ayrıntılı ve doğru şekilde yapmak için birçok bileşeni denkleme dahil etmeniz gerekir. Örneğin satış maliyeti, ciro, brüt kâr, KDV oranları ve farklı pazaryerleri komisyon oranları gibi.
Ancak elinizdeki net sayıyla komisyon oranını hesaplamak isterseniz yapmanız gereken şey oldukça basittir. Eğer komisyonlar yüzdelik dilimlerle belirtiliyorsa kolayca hesap yapmak mümkün. Nitekim yüzde hesaplama yöntemi kullanarak komisyon tutarını öğrenebilirsiniz.
Mesela bir ticari faaliyet için 90.000 TL tutarında bir işlem gerçekleşecek olsun. Komisyon talep eden platform, bu işlem için %10 oranında bir bedel istiyorsa komisyon tutarı 9.000 TL olacaktır.
Ticarette matematiksel işlemler çoğunlukla karmaşık bir hal alabilir. Doğru hesaplamaları yapmaya dikkat etmelisiniz. Nitekim aksi halde kâr beklerken zarar etmeniz kaçınılmazdır.
Siz de matematiksel süreçlerinizde zorlanıyor veya kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Öyleyse EXENONLİNE’ın profesyonel e-ticaret danışmanlık hizmetinden faydalanmanızı tavsiye ederim.
Pazaryerlerinin 2024 Komisyon Oranları
Pazaryeri komisyon oranları, çeşitli platformlara göre farklılık göstermekte. Aynı zamanda bu oranlar sabit olmayıp ekonomik koşullara ve pazaryerlerinin isteğine göre her sene değişir.
Ülkemizde faaliyet gösteren en popüler platformlardan bazılarının 2024 pazaryerleri komisyon oranlarını sizin için listeledim. İncelerken güncel oranların özellikle sektörlere göre nasıl değiştiğini göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Amazon 2024 Pazaryerleri Komisyon Oranları
Amazon, dünya genelindeki büyük ürün çeşitliliği ve milyonlarca kullanıcısıyla satıcılar için çekici bir pazar sunmakta. Ancak bu platformda satış yaparken farklı ürün kategorileri için belirlenen komisyon oranlarına dikkat etmelisiniz. İşte Amazon’un her kategori için özel olarak belirlediği pazaryerleri komisyon oranlarına genel bir bakış:
- Beyaz Eşya: %8-15
- Bilgisayar & Elektronik: %6
- Elektronik Aksesuarları: %11
- Film & Kitap & Müzik: %10,2
- Kadın, Erkek, Çocuk Giyim & Aksesuar: %10-15
- Kişisel Bakım: %13,6
- Kozmetik & Kişisel Bakım: %13,2
- Ofis Ürünleri: %12
- Spor: %10
- Video Oyun: %10
- Yapı Market & Bahçe: %12,7
2024 Hepsiburada Pazaryerleri Komisyon Oranları
Türkiye’nin önde gelen internet alışveriş platformlarından Hepsiburada, geniş bir ürün yelpazesine sahip. Ancak bu platformda satış yapacak olanların Hepsiburada’nın belirlediği komisyon oranlarını dikkate almaları gerekir.
Bu oranlar farklı ürün kategorileri için özel olarak belirlenir. Bu bağlamda söz konusu oranlar farklı sektörlerdeki iş modelinin sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşır. Hepsiburada’nın farklı ürün kategorileri için geçerli olan 2024 güncel pazaryerleri komisyon oranları şu şekilde:
- Aksesuarlar: %18
- Altın: %4
- Bahçe: %9-20
- Beyaz Eşya: %8,5-12
- Bilgisayar: % 7-15
- Dijital Ürünler: %8,5-10
- Ev ve Yaşam: %11-14
- Kadın, Erkek, Çocuk Giyim & Aksesuar: %18
- Kozmetik & Kişisel Bakım: %12-16
- Pet Shop: %13-15
- Spor & Outdoor & Kitap & Müzik & Film: % 8,5-15
- Telefon Aksesuarları: %12-20
- Video Oyun & Konsol: %7-10
- Yapı Market: %18
N11 Pazaryerleri 2024 Komisyon Oranları
N11, Türkiye’nin önde gelen online alışveriş platformlarından bir diğeri. Nitekim ziyaretçilerine çeşitli ürün kategorilerinde zengin seçenekler sunmakta. Eğer bu platformda satış yapmayı düşünüyorsanız, N11’in belirlediği komisyon oranlarını bilmelisiniz. Çünkü farklı ürün kategorileri için özel olarak belirlenen bu oranlar kâr marjınızı etkileyecektir. İşte N11’in farklı ürün kategorileri için geçerli 2024 güncel pazaryerleri komisyon oranları:
- Aksesuarlar: %18,3
- Beyaz Eşya: %8-15
- Bilgisayar: %5,5-20
- Ev Yaşam: %12-15
- Gümüş & Altın Takılar & Saat: %15,2-21
- Kadın, Erkek, Çocuk Giyim & Aksesuar: %18-20,3
- Kitap & Film & Müzik & Outdoor: %13-18
- Kozmetik & Kişisel Bakım: %13,2
- Otomotiv & Motosiklet: %13-18
- Telefon Aksesuarları: %6-20
- Video Oyun & Konsol: %5-15
- Yapı Market & Bahçe: %13,5-17
Trendyol 2024 Pazaryerleri Komisyon Oranları
Trendyol, çeşitli ürün kategorileri ve geniş bir müşteri kitlesi ile öne çıkan bir diğer pazaryeri. Ayrıca oldukça popüler bir online alışveriş platformu. Eğer Trendyol’da satış yapmayı planlıyorsanız, platformun belirlediği komisyon oranlarına dikkat etmelisiniz. Nitekim oranlar farklı olduğu için satış yapacağınız ürüne göre kârlılık hesapları yapmanız gerekir. Trendyol’un farklı ürün kategorileri için geçerli 2024 pazaryerleri güncel komisyon oranları şu şekilde:
- Aksesuar & Bijuteri: %21,3-22,3
- Ayakkabı & Çanta: %21,3-23,3
- Bahçe & Yapı Market: %10,68-20,34
- Çocuk Kategorisi: %16,27-17,29
- Eğlence & Film & Hobi & Kitap & Müzik: %6,1-20,34
- Elektronik: %10-26
- Ev ve Yaşam Stili: %11,1-20,3
- Giyim & Tekstil: %21,36
- Kozmetik & Kişisel Bakım: %12,2-16,7
- Mobilya: %18,3-20,34
- Otomobil & Motosiklet: %8,14-14,24
- Spor Malzemeleri: %9-15,2
- Süpermarket: %8-18,31
Pazaryerlerinin Bazı Avantajları
Farklı platformların 2024 pazaryerleri komisyon oranlarından sonra avantajlarından da kısaca bahsetmek istiyorum. Online pazaryerlerinde mağaza açmanın düşük maliyetlerle sağladığı avantajlara bir göz atalım.
Mağaza Açma Kolaylığı: Online pazaryerlerinde firmalar kendi mağazalarını kolayca açar. Mağaza yönetim süreçleri konusunda bu büyük bir avantajdır. Böylelikle maliyetleri düşürürler.
Hazır Müşteri Kitlesi: Pazaryerleri geniş bir müşteri kitlesine sahiptir. Dolayısıyla markalar bu platformlar üzerinden kendi ürünlerini sergileyerek milyonlarca ziyaretçiye ulaşabilir. Bu, pazarlama faaliyetlerini yürütme zorunluluğunu ortadan kaldırır.
Güvenilir Alışveriş Ortamı: Popüler pazaryerleri, kullanıcılara güvenilir bir alışveriş deneyimi sunar. Büyük markaların bu platformlarda yer alması hem marka hem de kullanıcılar için güven algısını pekiştirir. Ayrıca yapılan olumlu yorumlarla ziyaretçilerin müşteri memnuniyetini de artırır.
Düşük Maliyetlerle Satış: Pazaryerlerinde satış yapmak, farklı kanallarda pazarlama faaliyetleri yürütmekten daha az maliyetlidir. Dolayısıyla bu da e-ticaret markalarının daha hızlı bir şekilde satış yapmasını ve kâr elde etmesini sağlar.
Marka Bilinirliği: Pazaryerleri, markalara geniş bir kitleye ulaşma imkanı sunar ve böylece işletmelerin marka bilinirliğini artırır. Ayrıca bu platformlar, markaların potansiyel müşterilerle etkileşime geçmesine olanak tanır. Böylece işletmelerin marka imajını güçlendirir.
Satış Performansı İzleme: Pazaryerleri, e-ticaret markalarına satış performanslarını izleyebilecekleri istatistikler ve raporlar sunar. Bu raporlar hem markaların faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Hem de satış stratejilerini geliştirmelerine olanak tanır.